Braquiosaure: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: pnb:براکیوسارس
Línia 45: Línia 45:
[[Categoria:Sauròpodes del Cretaci]]
[[Categoria:Sauròpodes del Cretaci]]
[[Categoria:Braquiosàurids]]
[[Categoria:Braquiosàurids]]

[[bat-smg:Brakiozaurs]]
[[bat-smg:Brakiozaurs]]
[[be:Брахіязаўр]]
[[be:Брахіязаўр]]
Línia 76: Línia 77:
[[no:Brachiosaurus]]
[[no:Brachiosaurus]]
[[pl:Brachiozaur]]
[[pl:Brachiozaur]]
[[pnb:براکیوسارس]]
[[pt:Braquiossauro]]
[[pt:Braquiossauro]]
[[ro:Brachiosaurus]]
[[ro:Brachiosaurus]]

Revisió del 17:22, 18 gen 2012

Infotaula d'ésser viuBraquiosaure
Brachiosaurus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Longitud21 m Modifica el valor a Wikidata
Pes58 t Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSaurischia
FamíliaBrachiosauridae
GènereBrachiosaurus Modifica el valor a Wikidata
Riggs, 1903
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Mida

El braquiosaure (Brachiosaurus, "llangardaix braç" en grec) és un gènere de dinosaure sauròpode que visqué a Nord-amèrica i Àfrica al Juràssic superior, fa entre 156 i 140 milions d'anys. Tenia les potes davanteres més llargues que les posteriors. Mesurava uns 16 metres d'alçada i podia arribar a pesar 80 tones. S'ha calculat que un braquiosaure podia viure fins a 100 anys.

Durant molts anys es va creure que el braquiosaure passava gran part de la seva vida submergit a l'aigua. Segons els científics de començaments del segle XX, el seu cos era massa pesat per a que l'animal es desplacés per terra ferma. Tot i així sembla que els braquiosaures no eren dinosaures aquàtics. Les seves potes eren situades just per sota del cos i podien soportar l'enorme pes d'aquest. A més a més, la pressió a 10 metres de profunditat seria massa elevada com per permetre una bona respiració i no tenir repercussions fisiològiques. D'altra banda la baixa temperatura de l'aigua afavoriria l'aparició d'hipotèrmies.

El braquiosaures posseïen un cor molt pesat i de grans dimensions, capaç de produir una pressió sanguínia de més de 400 mil·límetres de mercuri que fes possible l'arribada de la sang fins el cap, situat a 16 metres del cor. Per afavorir una bona circulació cap al cervell és probable que situés el coll amb una posició força horitzontal respecte el terra.


Brachiosaurus al Museu d'Història Natural, Londres.

Com d'altres dinosaures, els braquiosaures duien una vida gregària, vivien en ramats que realitzaven migracions d'una zona a una altra en busca d'aliments.

S'han trobat ous disposats en filera i no en nius com fàcilment ens podriem imaginar. És molt possible que la posta es dugués a terme mentre la femella es desplaçava, ja que alguns ous fòssils han sigut trobats a diversos metres l'un de l'altre.

E. S. Riggs fou el paleontòleg que va descriure el braquiosaure per primera vegada. S'han trobat restes de braquiosaures a Tanzània i a l'oest de l'estat de Colorado (EUA). Eren els territoris on aquests grans dinosaures buscaven menjar.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Brachiosaurus