Torbera: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 11: Línia 11:


===Torberes als Països Catalans===
===Torberes als Països Catalans===
* Les torberes altes oligotròfiques, que només es troben a l'alta muntanya dels [[Pirineus]] i s'anomenen [[mollera|molleres]], ocupen poca extensió i no són objecte d'explotació sinó de protecció.
* Les torberes altes oligotròfiques, que només es troben a l'alta muntanya dels [[Pirineus]], ocupen poca extensió i no són objecte d'explotació sinó de protecció.
* Les torberes baixes anomenades [[marjal]]s més importants es troben al [[País Valencià]]: les de [[Torreblanca]] i [[Cabanes (Plana Alta)|Cabanes]] van ser explotades econòmicament durant el [[segle XIX]]. També durant alguns anys s'explotaren les del [[Delta de l'Ebre]]. També se'n troben a [[Banyoles]].
* Les torberes baixes anomenades [[mollera|molleres]] més importants es troben al [[País Valencià]]: les de [[Torreblanca]] i [[Cabanes (Plana Alta)|Cabanes]] van ser explotades econòmicament durant el [[segle XIX]]. També durant alguns anys s'explotaren les del [[Delta de l'Ebre]]. També se'n troben a [[Banyoles]].


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==

Revisió del 20:38, 19 gen 2012

Torbera boreal a Noruega.

Una torbera és un aiguamoll on la matèria orgànica dipositada, a través d'un lent procés de descomposició, dóna lloc a la torba.

La matèria orgànica en condicions àcides està composta per molses (típicament Sphagnum) però també líquens en climes àrtics.

Les torberes altes es presenten quan l'aigua a la superfície de la terra és de reacció àcida, ja sigui per aigua subterrània àcida o per la pluja. L'aigua que flueix fora de la torbera té un color marró característic per la dissolució del taní de la molsa. Les torberes són hàbitats molt delicats, i importants per a la biodiversitat.

Distribució

Les torberes estan àmpliament distribuïdes en zones fredes i climes temperats, com per exemple al bosc boreal. A Sibèria occidental és on hi ha les torberes més extenses del món i cobreixen més de 600.000 km². Al nord d'Europa hi ha moltes torberes de Sphagnum: a Irlanda, on ocupen més del 15% del territori (a l'Illa Achill el 87%), Escòcia, Dinamarca i Estònia (un 20% del territori), Finlàndia (26%), Alemanya del Nord i Letònia (10%), també n'hi ha als Països Baixos, Noruega i Suècia. Al Canadà i Alaska també ocupen grans extensions. Es troben també a la Patagònia i les illes Malvines. Als tròpics les torberes són aiguamolls que estan forestats i també són àcids.

Torberes als Països Catalans

  • Les torberes altes oligotròfiques, que només es troben a l'alta muntanya dels Pirineus, ocupen poca extensió i no són objecte d'explotació sinó de protecció.
  • Les torberes baixes anomenades molleres més importants es troben al País Valencià: les de Torreblanca i Cabanes van ser explotades econòmicament durant el segle XIX. També durant alguns anys s'explotaren les del Delta de l'Ebre. També se'n troben a Banyoles.

Vegeu també

Referències

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torbera

Plantilla:Enllaç AB