Binocle: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.6.4) (Robot afegeix: oc:Jumelles
m r2.6.4) (Robot afegeix: ky:Дүрбү
Línia 54: Línia 54:
[[kk:Дүрбі]]
[[kk:Дүрбі]]
[[ko:쌍안경]]
[[ko:쌍안경]]
[[ky:Дүрбү]]
[[lt:Žiūronai]]
[[lt:Žiūronai]]
[[mr:द्विनेत्री]]
[[mr:द्विनेत्री]]

Revisió del 21:50, 28 gen 2012

Uns enormes binoculars usats a la marina

Els prismàtics o binoculars són un instrument òptic usat per a ampliar la imatge dels objectes distants observats, igual que el monocular i el telescopi, però a diferència d'aquests, provoca l'efecte de estereoscòpia en la imatge i per això és més còmode apreciar la distància entre objectes distants, també jutjar i seguir objectes en moviment.

Els prismàtics posseïxen un parell de tubs. Cada tub conté una sèrie de lents i un prisma, que amplia la imatge per a cada ull i això provoca la estereoscòpía.

Funcionament

Binocular

L'ampliació s'assoleix quan lllum travessa cada sèrie de lents. Els prismes corregeixen la imatge col·locant-la en la posició correcta, per mitjà del principi de reflexió interna total, a diferència dels telescopis que la mostren invertida. Tradicionalment, la majoria dels models usen un parell de prismes porro. El ocular de cada càmera no està alineat amb el objectiu, i el prisma reflecteix la llum en forma de S cap a l'ocular.

Com abunden els models de prismàtics amb alta ampliació d'imatge, en anglès es defineix als prismàtics com un parell de petits telescopis.

Molts de models permeten ajustar la distància entre els oculars per a adaptar-se a la cara de diferents usuaris. També posseïxen una roda d'enfocament que es gira per a enfocar la imatge. Generalment, l'ocular dret té un anell de correcció diòptrica, que es gira per a aconseguir la diòptria diferent en l'ocular esquerre i millorar àdhuc més l'enfocament de la imatge observada amb ambdós ulls.

Classificació dels prismàtics

La classificació es basa en el nivell d'ampliació d'imatge i el diàmetre de l'objectiu, amidat en mil·límetres; s'indica amb dos nombres separats per una X. Per exemple, un parell de prismàtics de 12X50, tenen un nivell d'ampliació de 12X i un parell d'objectius de 50 mm de diàmetre.

Els prismàtics de menor abast són de 3X10 i s'usen en els teatres o els circs. Els de 7X50 i 10X50 són per a l'observació amateur casolana. Els de 12X50 fins a 20X50 so per a l'exploració. Tots els anteriors se sostenen amb les mans, no obstant això, existeixen prismàtics tan grans com 20X80, 20X140 i de major grandària, que se sostenen en trípodes, a causa del seu pes.

El nivell d'ampliació pràctic és fins a 10X. Els models sostenibles amb les mans són de fins a 20X. Els models superiors a aquest nivell són tan sensibles al moviment que quan se subjecten amb les mans, fins i tot fermament, transmeten tremolors a la imatge observada, provocats pels mínims moviments naturals de les mans. A causa de l'anterior aquests potents prismàtics han de sostenir-se amb trípodes ferms que absorbeixin la vibració de la mà. No obstant això existeixen models que se sostenen amb les mans que per a evitar els tremolors tenen un dispositiu estabilitzador d'imatge.

Vegeu també


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Binocle