Joana I de Tolosa: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m traducció automàtica feta a petició de Usuari Discussió:Jolle pendent de revisió per l'usuari
m Robot insereix {{ORDENA:Joana I De Tolosa}}
Línia 84: Línia 84:





{{ORDENA:Joana I De Tolosa}} <!--ORDENA generat per bot-->
[[Categoria:Història d'Occitània]]
[[Categoria:Història d'Occitània]]
[[Categoria:Tolosa de Llenguadoc]]
[[Categoria:Tolosa de Llenguadoc]]

Revisió del 08:04, 8 feb 2012

Jeanne de Toulouse, (12201271) est la fille de Raymond VII (IX), comte de Toulouse, et de Sancie d'Aragon. Elle fut comtesse de Toulouse et marquise de Provence de 1249 à 1271.

Jeanne de Tolosa de Llenguadoc, ( 1220  ? 1271) és la noia de Raymond Vii (ix), Comte de tolosa de llenguadoc, i de Sancie d'Aragon. Va ser comtessa de Tolosa de Llenguadoc i Marquesina de provence de 1249 a 1271.


Elle n'a que neuf ans lorsque le traité de Paris la destine à épouser Alphonse de France (1220 † 1271), frère de Louis IX, roi de France. Elle est élevée à la cour de France et ne bénéficie pas de la culture occitane, ce qui fait qu'elle n'a eu aucune sympathie vis-à-vis du catharisme, alors activement combattu par l'Inquisition dans le Languedoc et le comté de Toulouse.

No té més que nou anys quan el Tractat de parís la destina a casar-se amb Alphonse De França (1220  ? 1271), germà de Louis Ix, Rei de frança. És criada al tribunal de França i no es beneficia de la cultura occitana, el que fa que no ha tingut cap simpatia enfront del catharisme, llavors activament combatut per la Inquisició en el Languedoc i el comtat de Tolosa de Llenguadoc.


La date de son mariage n'est pas connue avec certitude, les historiens hésitent entre le 13 et le 13 mars 1241. La première date est la plus probable, car, comme l'enjeu de ce mariage est de faire passer le comté de Toulouse sous le contrôle capétien, le mariage a dû être organisé dès que Jeanne a été en âge de se marier.

La data del seu matrimoni no és coneguda amb certesa, els historiadors vacil·len entre el 13 i el 13 de març de 1241. La primera data és la més probable, ja que, com l'aposta d'aquest matrimoni és de fer passar el comtat de Tolosa de Llenguadoc sota el control capétien, el matrimoni ha hagut de ser organitzat així que Jeanne ha estat en edat de casar-se.


Son mari reçoit en apanage les comtés de Poitiers et d'Auvergne le 24. Très vite, il doit réprimer avec son frère une révolte des barons poitevins, puis l'année suivante une révolte des barons occitans conduite par Raymond VII, le père de Jeanne. Montségur est assiégé en 1244.

El seu marit rep en herència els comtats de Poitiers i d'auvergne el 24. Molt de pressa, ha de reprimir amb el seu germà una revolta dels barons poitevins, després l'any següent una revolta dels barons occitans conduïda per Raymond vii, el pare de Jeanne. Montségur ÉS assetjat el 1244.


Le 26 août 1249, Jeanne et Alphonse s'embarquent à Aigues-Mortes pour accompagner la septième croisade.

El 26 D'agost de 1249, Jeanne i Alphonse s'embarquen a Aigues-mortes per acompanyar la setena croada. Raymond  VII meurt le 27 et Alphonse et Jeanne deviennent comte de Toulouse. Blanche de Castille, mère du roi et d'Alphonse et régente du royaume, envoie un sénéchal à Toulouse. Après la défaite de Mansourah (5 avril 1250) et la libération d'Alphonse, qui y avait été fait prisonnier, Louis IX reste en Terre Sainte tandis que Jeanne et Alphonse reviennent en France. Ils prennent possession du comté en octobre 1250, font leur entrée officielle dans la ville le 23 mai 1251, confirment la nomination du sénéchal et ne séjournent que rarement à Toulouse.

Raymond  Vii mor el 27 i Alphonse i Jeanne es fan comte de Tolosa de Llenguadoc. Blanca De Castille, mare del rei i d'Alphonse i regenta del regne, envia un senescal a Tolosa de Llenguadoc. Després de la derrota de Mansourah (5 abril de 1250) i l'alliberament d'Alphonse, qui hi havia estat fet pres, Louis Ix es queda a Terra Santa mentre que Jeanne i Alphonse tornen a França. Prenen possessió del comtat l'octubre de 1250, fan la seva entrada oficial a la ciutat el 23 de maig de 1251, confirmen el nomenament del senescal i no es queden més que rarament a Tolosa de Llenguadoc.


En 1270, le couple s'engage dans la huitième croisade, mais le roi, malade, meurt à Tunis. Pendant le retour, le couple également malade, s'arrête au château de Corneto, près de Sienne. Alphonse y meurt le 21, et Jeanne le 25.

El 1270, la parella s'introdueix en la vuitena croada, però el rei, malalt, mor a Tunis. Durant la tornada, la parella igualment malalta, es para al Castell de corneto, prop de Seva. Alphonse hi mor el 21, i Jeanne el 25.


Plantilla:Début dynastie

Plantilla:Début dynastie Plantilla:Insérer dynastie

Plantilla:Insérer dynastie Plantilla:Fin dynastie

Plantilla:Fin dynastie


Bibliographie

Bibliografia


Plantilla:Portail

Catégorie:Maison de Toulouse Catégorie:Comte de Toulouse Catégorie:Comte de Rouergue Catégorie:Marquis de Provence Catégorie:Carladès Catégorie:Naissance en 1220 Catégorie:Décès en 1271