Kaykhusraw III: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: ar:كيخسرو الثالث
Cap resum de modificació
Línia 7: Línia 7:
==Bibliografia==
==Bibliografia==
* Claude Cahen, ''Pre-Ottoman Turkey: a general survey of the material and spiritual culture and history'', traducció J. Jones-Williams, (New York: Taplinger, 1968)
* Claude Cahen, ''Pre-Ottoman Turkey: a general survey of the material and spiritual culture and history'', traducció J. Jones-Williams, (New York: Taplinger, 1968)

{{Belyiks turcs d'Anatòlia}}


[[Categoria:Soldans seljúcides de Rüm]]
[[Categoria:Soldans seljúcides de Rüm]]

Revisió del 22:26, 8 feb 2012

Ghiyath al-Din Kaykhusraw III (àrab i persa: غياث الدين كيخسرو بن قلج ارسلان, Ghīyāth al-Dīn Kaykhusraw bin Qilij Arslān; turc: Gıyaseddin Keyhüsrev) fou sultà seljúcida de Rüm del 1265 al 1284.

Era fill de Rukn al-Din Kilidj Arslan IV i va pujar al tron amb pocs anys d'edat (entre 2 i 5 anys) sent proclamat pel pervaneh Muin al-Din Sulayman a la mort del pare (probablement el 1265). El pervaneh fou el verdader governat. Muin al-Din va morir el 1277 i el va substituir al front del govern el visir Fakhr al-Din Ali.

Vers 1280 va esdevenir major d'edat i es va posar sota protecció del khan Abaqa (1265-1282) pero el 1281 un cosí, Giyath al-Din Masud II, fill d'Izz al-Din Kaukaus II, va desembarcar a Anatòlia procedent del exili de Crimea, i el khan va concedir a aquest la sobirania teòrica sobre el territori karamànida. Poc després va morir Abaqa (el 1282) i Kaykhusraw es va trobar compromès en la revolta del governador mongol Kangirtay o Konghurtay (1283) contra el seu germà, el nou khan Ahmad Tegüder. El rebel finalment el va deposar i el va fer matar (març de 1284) i va posar al tron a Giyath al-Din Masud II (juny de 1284). La mare de Kaykhusraw III que defensava els drets dels seus nets (fills del sultà executat) aconseguí més tard per un temps capgirar la situació amb ajut dels ashràfides i karamànides.

Bibliografia

  • Claude Cahen, Pre-Ottoman Turkey: a general survey of the material and spiritual culture and history, traducció J. Jones-Williams, (New York: Taplinger, 1968)

Plantilla:Belyiks turcs d'Anatòlia