Coccoïdeus: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Reemplaçament automàtic de text (-| regnum = Animalia +, -| phylum = Arthropoda +)
m r2.7.1) (Robot afegeix: zh:介殼蟲
Línia 112: Línia 112:
[[sv:Sköldlöss]]
[[sv:Sköldlöss]]
[[uk:Червеці]]
[[uk:Червеці]]
[[zh:介殼蟲]]

Revisió del 17:13, 12 feb 2012

Infotaula d'ésser viuCoccoïdeus
Coccoidea Modifica el valor a Wikidata

Cotxinilles en un llimoner Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHemiptera
SuperfamíliaCoccoidea Modifica el valor a Wikidata
Handlirsch, 1900

Cotxinilla o pastereta és el nom vulgar de diferents petits insectes de diferents gènere i espècies pertanyents al grup dels hemípters (abans considerats homòpters) de la superfamília Coccoidea. Hi ha unes 8.000 espècies de cotxinilles. Normalment tenen el cos cobert de substàncies ceroses i pulverulentes. Algunes cotxinilles són paràsites d'espècies agrícoles o de jardineria. Caparreta és el nom vulgar de les cotxinilles que tenen el cos protegit per un tegument endurit i que infesten i xuclen la saba de diversos arbres, entre ells els cítrics i les oliveres. La serpeta (Lepidosaphes ulmi) també és una cotxinilla que ataca els fruiters.

La cotxinilla anomenada Coctus cacti viu sobre el nopal, del qual s'obté una matèria colorant vermella molt utilitzada fa segles i també en menor mesura en l'actualitat.

Les femelles de les cotxinilles, de forma inusual entre els hemípters, presenten el fenomen de la neotènia retenint la morfologia externa immadura fins la maduresa sexual. Els mascles adults tenen ales però no s'alimenten i moren en un dia o dos. Els mascles adults, també inusualment dins dels hemípters, tenen un sol parell d'ales i semblen dípters. El sistema de reproducció varia considerablement dins del grup incloent hermafroditisme i al menys set formes de partenogènesi.

Principals famílies

Superfamília Coccoidea (cotxinilles)

Un nombre d'altres famílies només es coneixen per fòssils, incloent Arnoldidae, Electrococcidae, Grimaldiellidae, Grohnidae, Hammanococcidae, Inkaidae, Jersicoccidae, Kukaspididae, Labiococcidae, Lebanococcidae, Lithuanicoccidae, Pennygullaniidae, Serafinidae i Weitschatidae.

Vegeu també

Enllaços externs

Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.