Diferència entre revisions de la pàgina «Rex bellator»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
cap resum d'edició
m (Robot: Reemplaçament automàtic de text (-http://books.google.es/ +http://books.google.cat/))
m
== El projecte ''Rex Bellator'' de fra Ramon Llull ==
De tots ells, el pla més coherent, anomenat "Rex Bellator", el va elaborar fra [[Ramon Llull]] en tres llibres:
* ''Quomodo Terra Sancta recuperari potest'' <ref>{{format ref}} http://freimore.uni-freiburg.de/receive/DocPortal_document_10037</ref> (desembre de 1292), elaborat sota la impressió de la caiguda d'Acre. Va començar-lo amb el franciscà Nicolau IV com a Pontífex, però el va acabar amb [[seu vacant]], de manera que el va haver de trametre al col·legi dels cardenals reunits en conclave.
* ''Liber de Fine'' <ref>{{format ref}} http://freimore.uni-freiburg.de/receive/DocPortal_document_10522</ref> (abril de 1305); dedicat a Climent V que acabava de ser escollit. La conjuntura és la caiguda de l'ïlla d'Arwad pel setembre de 1302 i les ambaixades de rescat del sots-mariscal del Temple [[fra Dalmau de Rocabertí]], trameses per Jaume II. L'estratègia era la unificació dels ordes sota un "rex bellator" que faria una expedició pel nord d'Âfrica, recolzat per la flota catalana i amb els almogàvers com a força principal. Hom entreveu, clarament, el protagonisme del rei Jaume II i del seu fill. La seva publicació va ser contestada amb el tractat de Pierre Dubois "De recuperatione Terrae Sanctae" (1306), on era l'entorn familiar de Felip IV el candidat a cap de la cristiandat com a "rex pacis" i no un príncep del Casal de Barcelona.
* ''Liber de Acquisitione Terrae Sanctae'' <ref>{{format ref}} http://freimore.uni-freiburg.de/receive/DocPortal_document_11910</ref> (març de 1309), aparegut després de la disolució del Temple. Fra Ramon Llull proposava ara dues vies per a la reconquesta de Terra Santa: al nord ( Constantinoble), els francesos amb els hospitalers i al sud, partint de Múrcia, Jaume II amb els ordes peninsulars, al llarg de la costa Mediterrània d'Àfrica.
98.166

modificacions

Menú de navegació