Diferència entre revisions de la pàgina «Euskal Ezkerra»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Robot: Reemplaçament automàtic de text (- + )
m (Robot: Reemplaçament automàtic de text (- + ))
EuE volia aglutinar a aquelles [[esquerres basques]] d'origen proletari que no se sentien comodes amb els postulats defensats per l'esquerra [[abertzale]], en concret per [[Herri Batasuna]] (HB), i que al contrari que [[EE]] i el [[Partit Socialista d'Euskadi - Euskadiko Ezkerra|PSE]] defensaven el dret a l'[[autodeterminació]] pel conjunt de [[Euskal Herria]], esdevenint així una opció intermitja entre el [[independentisme radical]] de '''HB''' i el submissió a la realitat política del [[Estat Espanyol]] que defensava ja EE.
 
Dins d'aquesta nova orientació política, la direcció d'EuE va optar per no presentar-se en solitari a les eleccions i formar així una coalició amb [[Eusko Alkartasuna]] (EA), organització independentista basca d'orientació [[socialdemocrata]], que es presentà a les [[Eleccions Espanyoles]] de juny de [[1993]] sota la marca electoral de '''EA-EuE'''. Aquesta coalició va néixer amb dos objectius. El primer passava per fer realitat dins del complex escenari polític basc una opció independentista d'esquerres prou forta que no estigues vinculada a la lluita armada de [[ETA]], trencant la polarització del [[nacionalisme basc]] (on [[Eusko Alkartasuna]] i '''Euskadiko Ezkerra''' no havien acabat d'assentar les seves bases electorals) ja que aquest espai electoral estava dominat a la dreta pel [[Partit Nacionalista Basc]] '''(PNB)''' i per la [[esquerra revolucionaria]] de HB, i el segon era evitar el trasvàs de vots d'EE o bé al nou [[Partit Socialista de Euskadi-Euskadiko Ezkerra]] o al [[Partit Nacionalista Basc]] o a [[Herri Batasuna]], ja que això podria significar la radicalització encara més del panorama polític basc. Però la coalició EA-EuE no va aconseguir recollir els vots dels possibles votants nacionalistes de l'antiga EE per així sumar-los als ja aconseguit per '''EA''' en anteriors comicis, tal i com pretenien els seus promotors. Es van aconseguir inclòs pitjors resultats dels que havia obtingut '''EA''' en solitari l'any [[1989]] al mateix procés electoral, perdent una de les dos actes de diputats que tenia aquesta formació al [[Congres Espanyol]].
 
Aquest fracàs va comportar la ruptura de la coalició '''[[Eusko Alkartasuna-Euskal Ezkerra]]''' i en el cas de '''EuE''' va obrir una greu crísis interna que desembocà en la seva definitiva dissolució com a partit polític al cap de poc temps. Alguns dels seus militants es van integrar posteriorment en [[Ezker Batua Berdeak]], [[Euskal Herritarok]] i [[Eusko Alkartasuna]], entre d'altres formacions polítiques basques.
851.856

modificacions

Menú de navegació