Síria: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Actualització en base a la nova Constitució de 2012
Cap resum de modificació
Línia 8: Línia 8:
| imatge_escut = Coat_of_arms_of_Syria.svg
| imatge_escut = Coat_of_arms_of_Syria.svg
| lema_nacional = Cap
| lema_nacional = Cap
| imatge_mapa = Syria (orthographic projection).svg
| imatge_mapa = Syria in its region (claimed).svg
| idiomes_oficials = [[àrab]]
| idiomes_oficials = [[àrab]]
| capital = [[Damasc]]
| capital = [[Damasc]]

Revisió del 15:34, 8 març 2012

Per a altres significats, vegeu «Síria (desambiguació)».
Plantilla:Infotaula geografia políticaSíria
الجمهوريّة العربيّة السّوريّة
(Al-Jumhuriyya al-Arabiyya al-Suriyya)

HimneHumat ad-Diyar Modifica el valor a Wikidata

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 35° 13′ 00″ N, 38° 35′ 00″ E / 35.21667°N,38.58333°E / 35.21667; 38.58333
CapitalDamasc Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població22.933.531 (2023) Modifica el valor a Wikidata (123,84 hab./km²)
Gentilicisirià, siriana, sirians Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialàrab Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície185.180 km² Modifica el valor a Wikidata
Aigua1,1 % Modifica el valor a Wikidata
Banyat permar Mediterrània Modifica el valor a Wikidata
Punt més altHermon (2.813,95 m) Modifica el valor a Wikidata
Punt més baixllac de Tiberíades (−214 m) Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creació8 març 1920 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Forma de governsistema semipresidencial (1973–) Modifica el valor a Wikidata
• President Modifica el valor a WikidataBaixar al-Àssad (2000–) Modifica el valor a Wikidata
• Primer ministre Modifica el valor a WikidataHussein Arnous (en) Tradueix (2020–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuConsell del Poble de Síria , (Escó: 250) Modifica el valor a Wikidata
Màxima autoritat judicialTribunal Constitucional Suprem de Síria Modifica el valor a Wikidata
Membre de
MonedaLliura siriana
Identificador descriptiu
Fus horari
Domini de primer nivell.sy Modifica el valor a Wikidata
Prefix telefònic+963 Modifica el valor a Wikidata
Telèfon d'emergències112, 110 i 113 Modifica el valor a Wikidata
Codi paísSY Modifica el valor a Wikidata

Lloc webegov.sy Modifica el valor a Wikidata

La República Àrab Siriana o Síria (en àrab الجمهوريّة العربيّة السّوريّة, al-Jumhūriyya al-ʿArabiyya al-Sūriyya o سوريا, Sūriyā) és un estat de l'Orient Mitjà situat al sud de Turquia, a l'oest de l'Iraq i al nord de Jordània, Israel i el Líban. Té, a més, una façana marítima banyada pel Mediterrani a ponent.

Història

La regió de Síria va ser el centre d'una civilització semita de gran importància al voltant de les ciutats d'Ebla i Ugarit. Allà va tenir lloc el descobriment del bronze.

Terra de pas, el país ha estat dominat per cananeus, hitites, hebreus, assiris, perses, grecs, imperi selèucida, romans, àrabs, mongols, otomans i francesos, fins a la seva independència en 1946.

Durant els anys 1950 i 1960 van succeir-se diversos cops d'estat i les relacions exteriors estaven marcades per l'oposició a l'estat d'Israel.

Política

Síria és una república des de 1963. En 2012 es va aprovar en referèndum la vigent Constitució que defineix a Síria com una República democràtica amb plena sobirania, indivisible, i part de la nació àrab, basada els principis d'igualtat davant la llei, llibertat religiosa i la propietat privada.

Cada set anys es tria a un president, que ha de ser musulmà; i cada quatre, una Assemblea del Poble i un Consell de Ministres. Segons la Constitució, el president té poders per nomenar i destituir als vicepresidents, al primer ministre i als ministres. És també comandant en cap de les Forces Armades.

Els òrgans legislatius són l'Assemblea del Poble i els Consells d'Administració Local.

El President, que posseeix grans facultats per executar el govern, és triat per set anys per complir les seves funcions. El president de Síria a més posseeix les facultats de designar als ministres, declarar la guerra, proposar les lleis al poder Legislatiu, i dirigir les forces armades. En el referèndum per a l'elecció del President en 2007, va ser reelegit amb el 97% dels vots Bashar al-Assad.

Geografia

Mapa de Síria (en anglès)

En el país es distingeixen, d'oest a est, tres regions: a l'oest es troba una plana litoral, separada de l'interior pel Jabal Ansaria, una doble serralada a l'interior de la qual sorgeixen diverses valls; el centre del país està format per un altiplà accidentat amb diversos pics volcànics i que està recorregut de nord-est a sud-oest per una serralada en la qual es distingeixen diverses formacions: Jabal Abd al-Aziz, Jabal Visir, Jabal Buwaida, Jabal Saar, Jabal al Sarqi i Jabal Garbi; la regió de l'est està constituïda per la vall de l'Èufrates. Aquest és el principal riu que travessa el país, que penetra per l'est i surt pel nord-oest; també són importants els afluents Jabur i Orontes, a l'oest. En l'extrem nord-est, la frontera amb Turquia la forma el curs del Tigris. A la part oest del país el clima és mediterrani, però conforme s'avança cap a l'est es torna més sec i càlid.

La població es concentra en els territoris situats en l'oest; la taxa de creixement vegetatiu és molt alta. Quant a l'economia, el país està en vies de desenvolupament, encara que des de 1973, i a causa de problemes polítics que li han fet destinar part del seu pressupost a despeses militars, la inflació ha frenat aquest progrés.

La seva agricultura, afavorida des de 1978 per la construcció de la presa de Tabka, que permet regar àmplies superfícies, es dedica prioritàriament al cultiu de cereals, cotó, oliveres i hortalisses. Compta amb ramaderia ovina, caprina i bovina. Del seu subsòl s'extreu asfalt, sal gemma, petroli, fosfats i gas natural. La indústria, també en desenvolupament, és principalment tèxtil, alimentària, del ciment, de construcció i de refinatge de petroli. Últimament alguns països, com Romania o la República Federal d'Alemanya, han fet inversions en les seves indústries sucreres, de ciment i de fosfats i gas natural; les extraccions de petroli, no obstant això, no han donat els resultats esperats.

Economia

Síria és un país en vies de desenvolupament encara que està molt avançat, sobretot en educació i salut, gràcies a un bon govern. Moltes de les empreses estan nacionalitzades. Exporta sobretot petroli. La base de la riquesa domèstica rau en l'agricultura,sobretot les olives, (és el segon païs del món en producció d'olives). Encara no és un destí molt explotat pel turisme tot i que aquest augmenta cada cop més.

Demografia

Damasc

La població siriana és majoritàriament d'origen àrab (90,3%), si bé al nord del país conviuen les minories kurda, armènia i turca, cadascuna amb la seva pròpia llengua. A més, milers de palestins estan disseminats per tot el territori sirià.

La religió islàmica és predominant: els musulmans obeïxen principalment a l'ortodòxia sunnita, encara que també hi ha drusos, alauites, xiïtes i ismaïlites. El cristianisme en les seves diferents confessions (ortodoxos, maronites, catòlics de ritu armeni, siríacs, etc.) és minoritari i se circumscriu a les províncies perifèriques i a alguns barris urbans.

La població es concentra en tres zones geogràfiques: la franja litoral i els seus relleus pròxims, al llarg del curs del riu Èufrates i en la frontera nord amb Turquia. El 51,8% dels sirians viu en nuclis urbans. El creixement del sector industrial i l'èxode rural han comportat un ràpid desenvolupament de les ciutats.

La ciutat més poblada és la capital Damasc, situada en el vessant oriental de les muntanyes de l'Antilíban. Li segueixen en importància Alep, en el nord-oest del país; Homs i Hamat, a la vora del riu Orontes; i Latakia, en la costa mediterrània.

Encara que s'ha moderat, la piràmide poblacional siriana també evidencia una estructura jove: el 38,6% dels habitants és menor de 15 anys. Aquest fenomen es deu a una fecunditat de 3,32 fills per dona, que situa el creixement anual de la població en el 2,4%. Si aquest comportament demogràfic persisteix, Síria duplicarà el nombre total dels seus habitants en menys de vint anys.

Enllaços Externs

Plantilla:Enllaç AD Plantilla:Enllaç AD