Nòrica: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{fusionar|Nòric}}
{{fusió|Nòric}}
La província '''Nòrica''' o del '''Nòric''' (''Noricum'') fou una província romana creada l'any [[16 aC]].
La província '''Nòrica''' o del '''Nòric''' (''Noricum'') fou una província romana creada l'any [[16 aC]].



Revisió del 13:28, 23 feb 2007

La província Nòrica o del Nòric (Noricum) fou una província romana creada l'any 16 aC.

El 16 aC els nòrics es van unir als panonis i van envair Ístria; els soldats nòrics a les legions a Ístria es van revoltar; però rebels, nòrics i panonis foren derrotats pel procònsol d'Il·líria Publius Silius, i llavors el Nòric fou ocupat. Des llavors el territori fou anomenat província però de moment no es va organitzar com a tal sinó que va romandre l'estructura monàrquica preexistent (Regnum Noricum) sota l'autoritat d'un procurador imperial. Vers l'any 40 Cal·lígula va declarar formalment incorporat el regne. Sota Antoní Pius la Legio II Pia (després Legio II Italica) es va estacionar a la regió i el seu comandant va ser nomenat governador provincial.

Dioclecià va dividir la província en les del Nòric Ripense (a la vora del Danubi) i del Nòric Mediterrani (la part sud) governades per praeses, com a part de la prefectura d'Itàlia i diòcesi d'Il·líria.

Les ciutats principals foren Noreia (Neumarkt), Virunum (Maria Saal prop de Klagenfurt), Clagenfurtum, eslau Celovec (Klagenfurt), Ovilava (Wels), Celeia (Celje), Juvavum (Salzburg), Laureacum o Lauriacum (Lorch), Boiodurum (Innstadt), Joviacum, Lentia, Arelate o Arlape, Namare, Cetium, Bedaium (Chieming) , Virunum, Ahuntum, Loncium i Teurnia.