Àzeris: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m r2.7.2) (Robot afegeix: ba:Әзербайжандар
Línia 27: Línia 27:
[[av:Падарал]]
[[av:Падарал]]
[[az:Azərbaycanlılar]]
[[az:Azərbaycanlılar]]
[[ba:Әзербайжандар]]
[[be:Азербайджанцы]]
[[be:Азербайджанцы]]
[[be-x-old:Азэрбайджанцы]]
[[be-x-old:Азэрбайджанцы]]

Revisió del 14:02, 16 març 2012

Fitxer:Azerbaijanilanguage.png

Els àzeris o azerbaidjanesos són un grup ètnic que habita principalment al nord-oest de l'Iran i a l'Azerbaidjan. Designats habitualment amb el mot Àzeris (àzeri : آذریلر/Azәrilәr ,Azərbaycan Türkləri/آذربایجان تورک لری) o Āzarīs (en persa : ترک آذربایجانی), hom en troba també en una ampla zona del Caucas a l'altiplà iranià. Els àzeris són majoritàriament musulmans [1] i tenen un patrimoni cultural format per elements turcs, iranians i caucàsics.

Clarificació dels termes emprats

Històricament, als pobles turcs de l'Azerbaidjan iranià i del Caucas, se'ls anomenava « Turcs » Quan la Transcaucàsia esdevingué part de l'Imperi Rus, les autoritats russes, que anomenaven tradicionalment Tàtars a tots els pobles turcs, començaren a emprar el terme Tàtars caucàsics per tal de distingir-los d'altres pobles turcs. No fou fins a començaments del segle XX quan l'etnònim Azerbaidjanès començà a aparèixer, més particularment des de l'època de la República democràtica d'Azerbaidjan (1918-1920).

Llengua

La llengua àzeri, també denominada àzari, turc àzari o turc azerbaidjanès, unifica els àzeris, que l'anomenen Azərbaycan dili o azərbaycanca, de vegades Türki a l'Azerbaidjan iranià. És mutuament intel·ligible amb el turcman i el turc (incloent els dialectes parlats pels turcmans d'Iraq i els Qashqai). Totes aquestes llengües tenen un origen comú en la llengua parlada pels Oghuz, arribats al Caucas al segle XI. Es va començar a desenvolupar com a llengua literària vers el segle XIII

L'azerbaidjanès, la llengua oficial de la República de l'Azerbaidjan és parlada avui en dia per més del 90,6 % de la seva població. És també parlat per 30 milions de persones a l'Iran, a Geòrgia, a Turquia i a Rússia gràcies a la immigració.


Referències

  1. Àzeri del nord i Àzeri del sud Ethnologue.com (consultat el 22 d'agost del 2006)

Plantilla:Enllaç AD