Teos: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: nl:Teos
Cap resum de modificació
Línia 14: Línia 14:
[[el:Τέω]]
[[el:Τέω]]
[[en:Teos]]
[[en:Teos]]
[[es:Teos (ciudad)]]
[[fr:Téos (ville)]]
[[fr:Téos (ville)]]
[[nl:Teos]]
[[nl:Teos]]

Revisió del 03:24, 3 març 2007

Teos fou una ciutat jònica de la costa d'Àsia Menor, situada a una península, que fou fundada com a colònia d'Orcomen dirigida per Athamas als que es van unir atenencs (dirigits per Nauclus i d’altres) i beocis (dirigits per Geres). La regió on estava situada produïa un molt bon vi i Bacus era un dels deus principals

La ciutat tenia dos bons ports un d’ells anomenat Gerraidai per Estrabó i Geraesticus per T. Livi.

Després del establiment del domini persa a Jònia, els habitants de la ciutat van emigrar i es van establir a Abdera, a Tràcia, però una part dels antics habitants van restar a la ciutat o hi van tornar i després de la invasió persa de Grècia fou una ciutat aliada d'Atenes. Desprès del fracàs atenenc a l’expedició de Sicília, la ciutat es va revoltar però fou sotmesa.

En la guerra de Roma contra el selèucida Antíoc, aquest fou derrotat prop de Teos per la flota romana i dels rodis.

Encara es conserven força restes de Teos a la ciutat turca de Sighajik, especialment un teatre, el temple de Bacus i les muralles. Algunes inscripcions fan esment a tractats amb Roma, Etòlia, algunes ciutat de Creta i altres estats, reconeixent la inviolabilitat del territori de Teos, la preeminència del deu Bacus i el dret d’asil.