Fotografia digital: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.6.4) (Robot modifica: tr:Dijital fotoğrafçılık
m r2.7.2) (Robot afegeix: simple:Digital photography
Línia 81: Línia 81:
[[ru:Цифровая фотография]]
[[ru:Цифровая фотография]]
[[sh:Digitalna fotografija]]
[[sh:Digitalna fotografija]]
[[simple:Digital photography]]
[[sk:Digitálna fotografia]]
[[sk:Digitálna fotografia]]
[[sq:Fotografia digjitale]]
[[sq:Fotografia digjitale]]

Revisió del 10:43, 31 març 2012

Càmera digital de butxaca de la marca Sipix

La fotografia digital, al contrari que la fotografia de film tradicional, fa servir sensors electrònics per tal de gravar la informació de la imatge en un suport electrònic, en lloc de fer canvis químics a la superfície del film.

Comparació amb les càmeres tradicionals

Avantatges del digital

Els avantatges de la fotografia digital sobre la tradicional són:

  • Podem veure les fotos de forma immediata, sense necessitat de revelat, i per tant podem veure si una fotografia no ha quedat bé i repetir-la.
  • A l'hora d'imprimir, només imprimim les còpies que volem guardar en paper.
  • Al ser en format digital, es poden emmagatzemar de forma indefinida sense pèrdua de qualitat.
  • Podem fer servir les imatges directament a l'ordinador
  • En conseqüència, podem retocar, perfeccionar, canviar els colors i la gamma de tons, i afegir o treure parts de la fotografia, d'una manera que en la fotografia tradicional seria extraordinàriament més difícil de fer o bé, impossible del tot.
  • Les càmeres digitals, poden ser més petites i lleugeres que les seves equivalents en fotografia tradicional.
  • Pero sobretot l'avantatge principal és que pràcticament el seu cost és insignificant, ja que tot el que haurem de pagar serà el preu del CD o DVD verge on les gravem per conservar-les definitivament, sense cap pèrdua de qualitat o de color, com passa en els clixés de la fotografia tradicional; per fer-nos una idea calculem que un DVD val 1 euro aproximadament, i en 1 DVD hi podrem posar milers de fotografies, per bé que com més bits tingui cada imatge menys n'hi podrem encabir, per exemple en format JPG i de 100 Kb. n'hi podrem posar alguns milers, pero si les guardem en format TIFF o bé PSD de Photoshop, n'hi cabran moltes menys, tot i així el seu cost serà sempre molt petit, uns pocs cèntims d'euro per cada fotografia.

Avantatges de la pel·lícula

  • Les piles duren més en les càmeres de film que en les digitals (sobretot degut a la pantalla de visualització de les digitals), i són de formats comuns i barats.
  • Les càmeres de film manual, no necessiten piles, i per tant es poden fer servir en entorns més difícils.
  • Avui en dia, el cost de les càmeres digitals és més alt que les tradicionals.
  • Un avantatge a remarcar és el de la qualitat de la imatge aconseguida, en una fotografia tradicional de film tindrem sempre més quantitat de detall que en la digital.
  • Això ho podrem comprovar en el cas de voler fer una fotografia mida póster o mural, si la féssim amb fotografia digital quedaríem bastant decebuts; el que passa és que la immensa majoria de fotografies es fan en mides petites, per veure-les a la pantalla d'un monitor o d'una TV.
  • També si volem fer fotografies amb objectius gran angulars, trobarem objectius de molta més qualitat per les càmeres tradicionals que no per les digitals, llevat que comprem una càmera digital de les de 6.000 euros en amunt.
  • Tot i així en la fotografia digital és molt fàcil fer una bona fotografia panoràmica, ajuntant diverses fotos consecutives i amb aquest sistema s'aconsegueix un angle tan obert que pot competir de sobres amb el millor objectiu gran angular d'una càmera tradicional.

Comparativa de les proporcions de imatge

Una càmera digital típica te una proporció (ràtio d'aspecte) d'1.33 o 4:3 (4 unitats d'amplada per 3 d'ample). Que és el format de les televisions normals. En canvi un imatge de 35 mm té un ràtio d'aspecte d'1.5 (3:2, més allargat), i quan enviem les nostres fotos digitals a imprimir pot ser que les tallin per dalt i per baix, o que deixin espais blancs a les vores per culpa d'això.

Vegeu també

Plantilla:Enllaç AB