Michel Adanson: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: ja:ミシェル・アダンソン
m r2.7.1) (Robot afegeix: hu:Michel Adanson
Línia 79: Línia 79:
[[fr:Michel Adanson]]
[[fr:Michel Adanson]]
[[gl:Michel Adanson]]
[[gl:Michel Adanson]]
[[hu:Michel Adanson]]
[[it:Michel Adanson]]
[[it:Michel Adanson]]
[[ja:ミシェル・アダンソン]]
[[ja:ミシェル・アダンソン]]

Revisió del 11:16, 7 abr 2012

Michel Adanson (7 d'abril de 1727 – 3 d'agost det 1806) va ser un botànic i naturalista francès d'origen escocès.

Adanson nasquè a Aix-en-Provence. La seva família es traslladà a París el 1730. Després d'estudiar al College Sainte Barbe treballà al gabinet de R. A. F. Reaumur i Bernard de Jussieu, i també al Jardin des Plantes. A finals de 1748 explorà el Senegal. S'hi va estar durant cinc anys recollint animals i plantes. Tamé va cartografiar el territori i va fer observacions sistemàtiques sobre meteorologia i astronomia a més de gramàtiques i diccionaris dels idiomes locals. Tornà a parís el 1754 i escriví Histoire naturelle du Senegal (1757). Proposà un sistema taxonòmic de les closques dels animals diferent del proposat Buffon i Linnaeus.

El 1763 publicà Familles naturelles des plantes basat en el sistema de classificacions de Joseph Pitton de Tournefort, i ja anticipat un segle abans pel de John Ray. Influí en el sistema natural de classificació d'Antoine Laurent de Jussieu i la seva obra Genera Plantarum (1789).

El 1774 Adanson va enviar a l'Acadèmia de Ciències francesa una gran obra que ocupava més de 150 volums amb més de 40.000 espècies que mai va arribar a ser publicat.

L'Assemblea Constituent va dissoldre l'Acadèmia de Ciències Francesa, de qui rebia una pensió, i va deixar Adanson en la pobresa.

Els baobabs pertanyen al gènere Adansonia en honor seu.

El Hunt Institute reedità la seva Familles des plantes en dos volums (1963-64).

L'abreujatura com a botànic és: Adans.

Referències

  •  Aquest article incorpora text d'una publicació que es troba en domini públic: Chisholm, Hugh. Encyclopædia Britannica (edició de 1911) (en anglès). 11a ed. Cambridge University Press, 1911. 
  • Eiselt, J. N. 1836 Geschichte, Systematik und Literatur der Insectenkunde, von den ältesten Zeiten bis auf die Gegenwart. Als Handbuch für den Jünger und als Repertorium für den Meister der Entomologie bearbeitet. Leipzig, C. H. F. Hartmann : VIII+255 p.

Bibliografia