Diferència entre revisions de la pàgina «Partit Republicà Radical Socialista»

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
m (r2.7.1) (Robot afegeix: eu:Partido Republicano Radical Socialista)
'''Partit Republicà Radical Socialista''' (PRRS) fou un partit polític creat a [[Madrid]] el [[1929]] per [[Marcel·lí Domingo i Sanjuan]], [[Álvaro de Albornoz]] i [[Félix Gordón Ordás]], com a escisióescissió del [[Partit Republicà Radical]] d'[[Alejandro Lerroux]], fundat el 1908. La seva ideologia era la més avançada del republicanisme i pot sintetitzar-se com de ''un caràcter plenament liberal i democràtic, un rotund [[anticlericalisme]], un clar [[pacifisme]] i una posició avançada en matèria social, aliena, nogensmenys, a la tradició marxista''.<ref name="cuenca">{{cita llibre | url=http://books.google.es/books?id=xNzLlv3NNa8C&lpg=PA93&ots=Z9IVELd0XQ&dq=%22izquierda%20radical%20socialista%22&pg=PA93#v=onepage&q=%22izquierda%20radical%20socialista%22&f=false | pàgines=93 | títol=Cuenca durante la II República: elecciones, partidos y vida política, 1931-1936 | nom=Ángel Luis | cognoms=López Villaverde}}</ref> Va créixer molt ràpidament gràcies al seu radicalisme verbal en materiamatèria econòmica i social, ja que defensaven un estat laic, eren força anticlericals i volien reformes a l'agricultura i a l'exèrcit. En les corts constituents republicanes disposà de 59 diputats, Marcel·lí Domingo fou nomenat ministre d'educació i Álvaro de Albornoz de justícia.<ref name="gobiernos">[http://www.terra.es/personal/mothman/spain3.htm Governs d'Espanya 1931-2010]</ref>
 
Tanmateix, patí un gran nombre d'escissions, com la del Partit[[Partido SocialrevolucionariSocial Revolucionario]] de Balbontín el 1931, o l'[[Esquerra Radical Socialista]] de [[Juan Miguel Botella y Asensi]] el 1932, i finalment es produí la ruptura de les dues tendències principals pel setembre del 1933, de manera que a les eleccions d'aquell any es quedaren amb 5 diputats.<ref>[http://www.historiaelectoral.com/e1933.html Eleccions de febrer de 1933], a historiaelectoral.com</ref> Mentre Domingo i Albornoz procuraren mantenir-se prop de la coalició de republicans i socialistes, Gordón de Ordás procurà l'entesa amb el [[Partit Republicà Radical]] d'[[Alejandro Lerroux]] per trencar amb el [[PSOE]]. Finalment, el 1934 es fusionaria amb l'[[ORGA]] i [[Acción Republicana]] per a fundar [[Izquierda Republicana]].
 
El grup del partit català, molt fidel a Marcel·lí Domingo, tingué una força especial a [[Tortosa]] i pel gener del 1934 tenia uns 16 000 afiliats. Els seus principals dirigents eren [[Ramon Nogués i Biset]], [[Manuel Abós]] i [[Carles Ponsa]]. Quan l'abril del 1934 es va crear [[Izquierda Republicana]], formà el [[Partit Republicà d'Esquerra]]. D'altra banda, a les [[Illes Balears]], els radicals socialistes s'integraren dins l'[[Esquerra Republicana Balear]].
 
== Referències ==
{{referències}}
 
[[Categoria:Partits polítics d'Espanya]]
363.206

modificacions

Menú de navegació