Viquipèdia:Allò que la Viquipèdia no és: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
amb una plantilla de navegació n'hi ha prou
Línia 70: Línia 70:
[[be-x-old:Вікіпэдыя:Чым не зьяўляецца Вікіпэдыя]]
[[be-x-old:Вікіпэдыя:Чым не зьяўляецца Вікіпэдыя]]
[[bg:Уикипедия:Какво не е Уикипедия]]
[[bg:Уикипедия:Какво не е Уикипедия]]
[[bn:উইকিপিডিয়া:উইকিপিডিয়া কী নয়]]
[[bn:উইকিপিডিয়া:উইকিপিডিয়া কি নয়]]
[[bs:Wikipedia:Šta nije Wikipedia]]
[[bs:Wikipedia:Šta nije Wikipedia]]
[[chr:Wikipedia:What Wikipedia is not]]
[[chr:Wikipedia:What Wikipedia is not]]

Revisió del 08:16, 10 abr 2012

Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica

La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, de les enciclopèdies especialitzades i d'almanacs. El seu contingut és divers i evoluciona constantment, però hi ha una sèrie de normes clares sobre allò que no és.

Nota: Podeu enllaçar a un punt concret amb la drecera i marcador, per exemple VP:NO#6.

Estil i format

  1. La Viquipèdia no és una enciclopèdia de paper:
    1. No tenim limitacions d'espai en els articles.
    2. Però els hiperenllaços són essencials.
    3. Podem tenir moltes llistes (de països, personatges, etc.) que no tindrien sentit en una enciclopèdia tradicional.

Contingut

La Viquipèdia no és un dipòsit indiscriminat

  1. Un directori d'internet: els articles han de tenir contingut, i no limitar-se a ser una col·lecció d'enllaços externs. Vegeu Viquipèdia:Enllaços externs.
  2. Una col·lecció de fotos: les imatges són molt valuoses, però sempre com a complement del text. La Wikimedia Commons és el lloc adequat per a emmagatzemar imatges lliures.
  3. Un diccionari: els articles no han de ser definicions "de diccionari" (significat i usos dels mots) sinó articles enciclopèdics, que parlin sobre un tema determinat. El Viccionari és el lloc adequat per a això.
    1. Específicament tampoc és un diccionari de traduccions. Les traduccions dels termes a altres llengües a més de en el Viccionari pot posar-se com a interviqui.
  4. Un recopilador de cites o refranys. Viquidites és el lloc adequat per a això.
  5. Un recopilador de textos jurídics o històrics. Viquitexts és el lloc adequat per a això.
  6. Una recopilació de noms taxonòmics d'espècies de les que no es disposa dades. Viquiespècies és el lloc adequat per a això.

La Viquipèdia no publica opinions personals ni novetats

  1. Un servei de planes personals: les pàgines d'usuari són per donar informació personal bàsica, i per parlar de coses relacionades amb el projecte. Si voleu compartir les vostres aficions, exposar els vostres punts de vista, penjar col·leccions de fotos, etc., és millor que busqueu un altre lloc!
  2. Un lloc per difondre ideologia o fer propaganda de qualsevol tipus: tots els punts de vista són respectables, però a la Viquipèdia intentem mantenir un punt de vista neutral. No utilitzeu la Viquipèdia per fer articles de vosaltres mateixos, o per posar-hi enllaços externs "propagandístics" (comercials o no).
  3. Un fòrum de discussió: tot i que la discussió sobre els articles és una part fonamental del projecte, aquesta no és la seva raó de ser!
  4. Un lloc per fer recerca: la Viquipèdia aspira a recollir el coneixement generalment acceptat pels experts. Si heu fet recerca novedosa en algun tema, hauríeu de publicar-la en una publicació especialitzada. Vegeu Viquipèdia:No feu treballs inèdits.

La Viquipèdia no és un manual ni una guia

  1. Una col·lecció de manuals d'instruccions, guies d'ús o receptes de cuina. Feu servir un llenguatge "impersonal", i eviteu frases del tipus "Podem fer sevir el programa X per crear imatges...", "Per fer un bon sofregit us caldrà ceba, tomata, etc.". Eviteu sobretot de fer recomanacions subjectives sobre programes informàtics, llibres, autors, etc. Viquillibres és el lloc adequat per a això.

La Viquipèdia no és una col·lecció indiscriminada d'informació

  1. Una recopilació de tot el que existeix. Els articles han de tenir un mínim de notorietat per tal de poder ser inclosos en una enciclopèdia.

Comunitat

Aquest apartat és sobre les pàgines no enciclopèdiques de suport del projecte. El treball col·laboratiu a gran escala amb un wiki suposa un gran experiment social, però l'únic objectiu és crear una enciclopèdia. La Viquipèdia no té cap altre propòsit.

  1. La Viquipèdia no és una democràcia. En alguns casos determinats es poden fer votacions, però el principi de funcionament és el consens. El que compta és l'argumentació, el convenciment i la cerca dels punts en comú per aconseguir acords d'àmplia majoria.
  2. La Viquipèdia no és una burocràcia. Les normes són per facilitar la feina i per recordar allò que està consensuat. En cas de dubte, llanceu-vos-hi. En cas de conflicte preval l'esperit de la norma per sobre de la lletra. Si les normes us impedeixen millorar l'enciclopèdia, ignoreu-les, però esperem que respecteu el consens. Els desacords s'haurien de discutir sobre la base de consens i no de forma reglamentista.
  3. La Viquipèdia no és un grup de discussió, ni un fòrum ni un xat. Les discussions són per millorar els articles. S'espera que tots els usuaris es comportin civilitzadament, amb calma i esperit de col·laboració. En cap cas es poden tolerar les amenaces, insults o intimidacions.
  4. La Viquipèdia no és una anarquia. És un projecte obert, autogestionat i sense jerarquies, però aquestes llibertats es poden restringir si interfereixen amb el propòsit de construir una enciclopèdia. L'objectiu no és fer un experiment d'anarquisme.
  5. La Viquipèdia no és un servei d'allotjament web. La majoria de restriccions són aplicables a les pàgines d'usuari. La vostra pàgina d'usuari no és vostra. És part de la Viquipèdia per facilitar la coordinació amb els altres usuaris. No és un bloc ni un lloc per l'autopromoció.