Placa nord-americana: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: eu:Ipar Amerikako plaka
m Homogeneïtzant amb articles similars
Línia 1: Línia 1:
La '''placa nord-americana''' és una [[placa tectònica]] continental que cobreix [[Amèrica del Nord]], incloent a [[Groenlàndia]], la part nord-occidental de l'[[Oceà Atlàntic]], fins i tot la [[dorsal meso-atlántica]], una part de l'[[Oceà Glacial Àrtic]] i la part de [[Sibèria]] a l'est de la serralada [[Verkhoyansk]]. La superfície es de 1'365 59 [[estereoradiants]]. Sovint va associada a la [[placa d'Okhotsk]].
La '''placa nord-americana''' és una [[placa tectònica]] continental que cobreix [[Amèrica del Nord]], incloent a [[Grenlàndia]], la part nord-occidental de l'[[Oceà Atlàntic]], fins i tot la [[dorsal meso-atlántica]], una part de l'[[Oceà Glacial Àrtic]] i la part de [[Sibèria]] a l'est de la serralada [[Verkhoyansk]]. La superfície es de 1'365 59 [[estereoradiants]]. Sovint va associada a la [[placa d'Okhotsk]].


Les plaques amb les que limita són:
Les plaques amb les que limita són:

Revisió del 14:04, 12 abr 2012

La placa nord-americana és una placa tectònica continental que cobreix Amèrica del Nord, incloent a Grenlàndia, la part nord-occidental de l'Oceà Atlàntic, fins i tot la dorsal meso-atlántica, una part de l'Oceà Glacial Àrtic i la part de Sibèria a l'est de la serralada Verkhoyansk. La superfície es de 1'365 59 estereoradiants. Sovint va associada a la placa d'Okhotsk.

Les plaques amb les que limita són:

En temps recents, parlant en termes geològics, la placa nord-americana va absorbir, per procés de subducció, a dues plaques. La placa de Kula, ubicada originalment al nord d'on, avui, està la placa Juan de Fuca, que va desaparèixer per complet, i la placa de Farallón. Aquesta darrera, que s'està enfonsant des del període Juràssic, ocupava gran part de l'est de la placa nord-americana i només quan va començar a desaparèixer van entrar en contacte les plaques del Pacífic i la nord-americana, donant origen a diversos accidents com la falla de San Andrés. La placa de Juan de Fuca, la placa de Cocos i la placa de Nazca són les restes que encara queden de l'antiga placa de Farallón.

Mapa de la placa nord-americana

Vegeu també