Ant: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.6.4) (Robot modifica: chy:Mâhpémo'éhe
m r2.6.4) (Robot modifica: nv:Deeteel
Línia 114: Línia 114:
[[no:Elg]]
[[no:Elg]]
[[nrm:Orîngna]]
[[nrm:Orîngna]]
[[nv:Deetéél]]
[[nv:Deeteel]]
[[oc:Alces Alces]]
[[oc:Alces Alces]]
[[pl:Łoś]]
[[pl:Łoś]]

Revisió del 07:40, 13 abr 2012

Infotaula d'ésser viuAnt
Alces alces Modifica el valor a Wikidata

Alces alces alces Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Període de gestació233 dies Modifica el valor a Wikidata
Font decarn d'ant i llet d'ant Modifica el valor a Wikidata
Hàbitatmatollar Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN56003281 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreArtiodactyla
FamíliaCervidae
TribuCapreolini
GènereAlces
EspècieAlces alces Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)
Nomenclatura
ProtònimCervus alces Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

L'ant (Alces alces) és una de les espècies del cèrvid més gran. Viu a Nord-amèrica i a al nord d'Euràsia. Una de les característiques de l'ant és el banyam dels mascles en forma de palma; d'altres membres de la família tenen les banyes en forma de brancam. L'ant és una de les espècies més apreciades de la caça esportiva als Estats Units. A Rússia s'han domesticat per a la producció de carn i llet i també per a utilitzar-los com a animals de tir.

Hàbitat

L'ant habita comunament els boscos boreals i boscos mixtos caducifolis, també a la taigà de l'hemisferi nord amb zones que varien des del climes temperats al clima subàrtic. Els agrada les zones pantanoses de boscs amb aiguamolls, on sovint pasturen dins l'aigua. A Nord Amèrica es poden trobar des del Canadà i l'Alaska fins a les muntanyes de Colorado i els boscs del nord-est (Maine, New Hampshire, Vermont i l'estat de Nova York) als Estats Units. A Europa i Àsia es localitzen principalment a Escandinàvia, els països bàltics, Polònia, Bielorússia, el nord d'Ucraïna, República Txeca, Eslovàquia i Sibèria (a Rússia hi viu aproximadament la meitat de la població mundial), on son coneguts sota una diversitat de noms, en idiomes eslaus sovint com a Los.

Morfologia

Mida i pes

Ant creuant un riu al Parc Nacional de Yellowstone.

De mitjana un adult fa 1.5–1.8 m d'alt fins les espatlles. Els mascles pesen 380–535 kg i les femelles 270–360 kg.

Banyam

El banyam del mascle neix perpendicularment al mig de crani de l'animala, en forma de forquilla, que a poca distància torna a divertir-se de manera simple, o en alguns casos en dos o tres dents

Exemplar adult amb banyes primerenques

El mascle perd el seu banyam després de l'estació d'aparellament, per tal de conservar l'energia pel dur hivern. Un nou banyam tornarà a créixer a la primavera. Les banyes trigaran un cinc mesos en estar completament desenvolupades. Les banyes estan recobertes inicialment per una capa de pell que caurà quan hagin acabat de créixer.

Si es castra un mascle, ja sigui de manera accidental o químicament, ràpidament li caurà el banyam i immediatament li començarà a créixer un de nou, però en aquest cas deforme i que ja no caurà a l'arribada de l'hivern.

Comportament

A l'estiu, els ants viuen sols o en grups familiars; a l'hivern, després del zel, es reagrupen en petits ramats que comprenen de 5 a 10 individus. Amb excepció de les migracions temporals —influïdes, sense cap gènere de dubtes, per les densitats de població i les carreres que emprenen en el moment del zel—, els ants romanen fidels als seus territoris, que per altra banda no defensen de cap manera. S'alimenten de fulles i de les branquetes tendres d'alguns arbres i arbustos (àlbers, verns, salzes), de plantes aquàtiques i dels brots tendres d'arbres resinosos. Les seves llargues potes els permeten arribar a les fulles de les branques altes; per a obtenir els vegetals aquàtics s'enfonsen fins a la meitat en l'aigua i per a pasturar sovint s'agenollen.

El zel té lloc de setembre a novembre; la caiguda de les banyes entre novembre i desembre i les criatures neixen des de finals d'abril fins a primers de juny. Els ants s'orienten sobretot per l'oïda i l'olfacte; la seva vista és bastant feble.

Referències

  1. Deer Specialist Group (1996). Alces alces. Llista Vermella de la UICN, Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2006. Consultat el 20-08-2007] (en anglès).
  2. The Paleobiology Database. Informació taxonòmica i de distribució sobre el registre fòssil de plantes i animals.

Plantilla:Enllaç AB

Plantilla:Link GA