Tarhuntassa: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: es:Tarhuntassa
m Robot afegeix: it:Tarhuntassa
Línia 21: Línia 21:
[[en:Tarhuntassa]]
[[en:Tarhuntassa]]
[[es:Tarhuntassa]]
[[es:Tarhuntassa]]
[[it:Tarhuntassa]]

Revisió del 03:55, 9 març 2007

Tarhuntassa o Tarhuntasa fou una ciutat i un regne que va ocupar la parts sud-oest d'Anatòlia, entre Cilícia i Lícia. La ciutat era a la Terra Baixa Hitita, però exactament no s'ha trobat el lloc, tot i que havia de ser propera a la Vall del modern riu Gok Su o a les rodalies de Kayseri.

El rei hitita Muwatallis II (1295-1272 aC) va traslladar la capital del regne des Hattusa a Tarhuntassa, però la capital del imperi va retornar a Hattusa sota el rei Urhi-Tesub o Mursilis III (1272-1267)

Regne de Tarhuntasa

Tarhuntassa va esdevenir la capital d'un regne hitita separat que s'estenia per Pamfília, Cilícia Occcidental i les muntanyes del Taure fins a Konya, i cap a Lukka al oest, i tenia al capdavant a Ulmi-Tesup, que era fill de Muwatallis II i que el vers el 1266 aC va signar un tractat amb el rei hitita Hattusilis III. Fou creat per Hattusilis III pel seu nebot per fer front als atacs de Lukka, revoltada, i de Piyama-radu i el seu germà Tawagalawa, que al front d'aventurers arzawans i de Lukka i amb el suport d'Ahhiyawa i Millawanda (i de l'illa de Lazba d'eon eren originaris) s'havian apoderat de tot el sud-est de Anatòlia. Ulmi-Tesub va agafar el nom de regne de Kurunta.

El regne limitava al nord i oest amb Pitassa, Ussa i terres hitites, i cap al sud i sud-oest eren terres a dominar "en direcció a la ciutat de Saranduwa a la terra del riu Hulaya". En els següents anys Kurunta va dominar fins a la costa al sud, i a l'oest fins el riu Kastaraya (Kestros) i la ciutat de Parha (Perge) a la plana pamfília.

El debilitament d'Hatti va obligar a fer concessions al rei Ulmi-Tesub (Kurunta) de Tarhuntassa, el fill de Muwatallis, que es va atribuir el títol de Rei d' Hattusa. El rei de Tarhuntassa vers la meitat del segle era encara Kurunta que després d'aquesta data va signar un tractat amb Tudhalias IV. Subiluliuma II aferma en una inscripció haver retornat el regne de Tarhuntassa a l'obediència, però el regne va sobreviure i els seus reis es van continuar titulant reis d'Hattusa igual que ho feren els reis de Karkemish.

Subiluliuma va fer campanya contra Tarhuntasa segons una inscripció. Pero no es sap la causa de la campanya existint tres teories: una revolta del rei de Tarhuntasa (Kurunta o un fill de Kurunta); els primers atacs dels pobles de mar; o rebels interns.

Vers el 1185 aC l'imperi Hitita es va enfonsar. Tarhuntassa va patir els atacs dels pobles de la mar al mateix temps i va desaparèixer junt amb l'imperi.