Vés al contingut

Segle XX aC: diferència entre les revisions

1.533 bytes afegits ,  fa 10 anys
cap resum d'edició
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
{{taula del segle|-20}}
El '''segle XX aC''' és un període de la història antiga on multitud de civilitzacions competeixen pels espais més rics en recursos naturals i on cada poble desenvolupa la seva cultura autòctona. Continuen dominant les nacions de segles anteriors però apareixen progressivament nous centres de poder.
== Esdeveniments ==
*[[Civilització de la vall de l'Indus]].
*Fi del domini [[Sumer|sumeri]] a [[Antiga Mesopotàmia|Mesopotàmia]], sota la dinastia III d'[[Ur]]. Unificació de [[Sumer|sumeris]] i [[Accàdia|accadis]].
*A la península grega, comença el període hel·làdic mitjà ([[edat de Bronze]]).
*Construcció de palaus minoics a [[Creta]].
*Instauració de la primera dinastia ([[dinastia XII]]) de l'Imperi mitjà a [[antic Egipte|Egipte]], que es prolongaria fins al [[1786 aC]]. La dinastia XII reorganitza l'estat després del Primer Període de Transició (i últim de l'[[Imperi Antic]]) establint una fèrria centralització administrativa.
 
==Política==
== Personatges destacats ==
A Mesopotàmia els sumeris van unir-se amb els [[accadi]]s, el poble dominant a la zona. Vora el Nil, va continuar el regnat del [[Regne Mitjà d'Egipte]], de gran estabilitat, mentre que l'[[edat de bronze]] es va consolidar a la península grega, amb l'anomenat període hel·làdic mitjà, i al nord de la Xina. Va continuar també el desenvolupament de la [[Civilització de la vall de l'Indus]], però amb el declivi d'Harappa. A Creta es van començar a construir els grans palaus de [[Cnossos]]. A Sibèria, la [[cultura d'Andrònovo]] adquireix trets distintius diferents als dels seus veïns. Els [[hittites]] es van instal·lar a l'Anatòlia, en competència amb els hatti i els hurrites.
 
==Economia i societat==
==Invents, descobriments, introduccions==
La població mundial assoleix els 30 milions d'habitants (xifra estimada).
*Per primera vegada s'empren carros a [[Antiga Mesopotàmia|Mesopotàmia]].
 
Creta comercia amb Egipte, [[Ugarit]] i els pobles pre-hel·lènics, de manera que els exporta algunes característiques de la seva tècnica i cultural. Destaca la seva societat per ser una de les més igualitàries de l'època, on a banda dels governants reials l'ascens es fa sobretot gràcies a l'esforç en el comerç (inclosa la dona). El coure i l'estany són els productes que més es demanden.
 
A Egipte, la [[dinastia XII]] estableix una fèrria centralització administrativa amb càrrecs intermitjos a cada localitat, creant una autèntica estructura estatal paralel·la a les modernes.
 
==Invencions i descobriments==
La [[roda]] amb radis permet crear vehicles més ràpids i lleugers, com els carros de guerra usats a Mesopotàmia i exportats ràpidament a altres cultures. Es tenen indicis de treball amb vidre en zones disperses.
 
==Art, cultura i pensament==
L'art egipci floreix a [[Tebes]]. Es construeixen noves piràmides, on s'enterren els membres de la família reial envoltats de sumptuoses joies que els han d'acompanyar en la transició cap a l'altre món. Els murals accentuen la frontalitat de les figures. A Creta es van representar sobretot animals i motius geomètrics a tombes i palaus.
 
[[Categoria:Mil·lenni II aC]]
42.062

modificacions