Diferència entre revisions de la pàgina «Segle XVII aC»

Salta a la navegació Salta a la cerca
Sense canvi de mida ,  fa 9 anys
claudàtors
(claudàtors)
 
==Política==
La [[dinastia XVI d'Egipte]] regna però sotmesa als hikses. Les civilitzacions de l'edat del bronze europees es diferencien culturalment segons les muntanyes que separen cada zona. Babilònia manté els territoris conquerits per Hammurabi però amb desordres interns. A la Xina puja al poder la [[dinastia Shang]] després de revoltes aïllades el segle anterior. [[Hattusilis I]] governa els hititeshittites.
 
==Economia i societat==
Es produeix l'[[erupció minoica]] al final del període<ref>Baillie, M. G. L. & Munro, M. A. R. (1988). "Irish tree rings, Santorini and volcanic dust veils". Nature 332</ref>, que causarà un canvi climàtic que afectarà a tota Europa i nord d'Àfrica durant el segle posterior, amb un refredament global que malmetrà molts conreus.
 
La talassocràcia minoica serà un model per a altres pobles mediterranis, entre ells els grecs. Els comerciants esdevenen la classe priviliegiadaprivilegiada, adquirint rangs de noblesa. La burocràcia estatal per gestionar els seus patrimonis augmenta. La divisió social agumentaaugmenta a l'Índia, en un moviment que serà l'origen de les castes.
 
==Invencions i descobriments==
 
==Art, cultura i pensament==
S'escriu el papir d'Ipuwer, un document que relata diverses desgràcies que assolen Egipte i que han estat identificades com una de les fonts possibles de les plagues mencionades a la Bíblia que enviaria [[Moisès]] (si bé la cronologia difereix, ja que en aquest període hauria viscut [[Jacob[[]], anterior a l'Èxode).
 
Segons les troballes arqueològiques, el rei [[Minos]], de caràcter mític, hauria viscut en aquesta època.
60.409

modificacions

Menú de navegació