Vés al contingut

Motlle: diferència entre les revisions

19 bytes afegits ,  fa 10 anys
cap resum d'edició
Cap resum de modificació
[[Fitxer: Lost Wax-Model of apple in plaster.jpg|thumb|<center> Model elaborat en [[Escaiola (construcció)|escaiola]] amb un motlle bivalve.]]
Un ''' motlle ''' és una peça, o un conjunt de peces acoblades, interiorment buides però amb els detalls i empremtes en negatiu del futur sòlid que es desitja obtenir. Per acoblar perfectament les peces d'un motlle es recorre generalment a les claus, que són incisions en una cara i sortints en l'altra, fan de guia quan ambdues s'uneixen prevenen el desajust.
 
== Tècnica ==
En el seu interior s'aboca el material fluid o plàstic - metall [[fusióFusió (canvi d'estat)|fos]], [[formigó]], [[guix]], [[resina]], [[silicona]], etc. - Que quan es solidifica adquireix la forma del motlle que el conté. Un cop retirat el motlle, normalment, es procedeix a repassar la peça obtinguda, corregint les possibles imperfeccions en les zones d'acoblament, traient les restes dipositades en els orificis realitzats per introduir la matèria plàstica, i en els orificis de sortida del sobrant o respiradors .
S'empra profusament per obtenir peces modelades, tant en art (busts, figures, columnes), com en construcció (balustres, revestiments) o en processos industrials (objectes ceràmics, elaboració de barres de xocolata, etc.)
 
== Vegeu també ==
* [[Emmotllament a la ceraCera perduda]]
* [[Emmotllament per injecció]]
* [[Emmotllament en arena verda]]
== Enllaços externs ==
* [http://artevalor.blogspot.com/2008/09/molde.html Motlle per etapes]
 
 
[[Categoria:Metal·lúrgia]]
244.467

modificacions