Golf de l'Obi: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.2) (Robot afegeix: be:Обская губа
m r2.7.1) (Robot afegeix: fi:Obinlahti
Línia 29: Línia 29:
[[es:Golfo del Obi]]
[[es:Golfo del Obi]]
[[et:Obi laht]]
[[et:Obi laht]]
[[fi:Obinlahti]]
[[fr:Golfe de l'Ob]]
[[fr:Golfe de l'Ob]]
[[gl:Golfo de Ob]]
[[gl:Golfo de Ob]]

Revisió del 01:42, 28 abr 2012

Imatge de satèl·lit del golf de l'Obi
Mapa de situació del mar de Kara i el golf de l'Obi

El golf de l'Obi (en rus О́бская губа́, Óbskaia gubà) és un entrant de l'oceà Àrtic al nord de la Sibèria occidental (Rússia).

Geografia

El golf, a la costa del mar de Kara, està delimitat per la península de Iamal, a l'oest, i per la península de Guidan a l'est, dins el districte autònom de Iamàlia. Hi desemboca un dels principals rius de Rússia, l'Obi. El golf té uns 1.000 km de llarg i la seva amplada varia dels 50 als 80 km. És relativament poc fondo, amb una profunditat mitjana de 10-12 m, que hi restringeix el transport marítim pesant. A la part est s'obre l'estuari del riu Taz.

Illes

Hi ha força illes a prop de la desembocadura de l'Obi, al començament de l'estuari, com ara la de Khalei. Totes aquestes illes són properes a la costa i generalment són planes i baixes; es tracta de zones humides protegides per la Convenció de Ramsar. Més cap al nord, excepte algunes poques illes a prop de la costa, com Khalèvigo i Niàvigo, el golf de l'Obi no té cap més illa fins que es troba amb el mar de Kara.

Importància econòmica

S'han descobert grans bosses de petroli i gas natural en aquesta regió. El petroli i el gas dels pous són enviats al sud mitjançant oleoductes i per transport ferroviari.

Enllaços externs