Elsa Pataky: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: nl:Elsa Pataky
m r2.7.1) (Robot afegeix: pl:Elsa Pataky
Línia 101: Línia 101:
[[ja:エルサ・パタキー]]
[[ja:エルサ・パタキー]]
[[nl:Elsa Pataky]]
[[nl:Elsa Pataky]]
[[pl:Elsa Pataky]]
[[pt:Elsa Pataky]]
[[pt:Elsa Pataky]]
[[ro:Elsa Pataky]]
[[ro:Elsa Pataky]]

Revisió del 10:33, 28 abr 2012

Infotaula de personaElsa Pataky
Biografia
Naixement(es) Elsa Lafuente Medianu Modifica el valor a Wikidata
18 juliol 1976 Modifica el valor a Wikidata (47 anys)
Madrid (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat CEU San Pablo - periodisme Modifica el valor a Wikidata
Alçada161 cm Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu, cantant, model, productora de cinema, actriu de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat1997 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugeChris Hemsworth Modifica el valor a Wikidata
ParellaFonsi Nieto (1999–2004)
Michaël Youn (2004–2006) Modifica el valor a Wikidata
FillsTristan Hemsworth
 ( Chris Hemsworth)
Sasha Hemsworth
 ( Chris Hemsworth)
India Rose Hemsworth
 ( Chris Hemsworth) Modifica el valor a Wikidata
GermansCristian Prieto Medianu Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0665235 Allocine: 64435 Rottentomatoes: celebrity/elsa_pataky Allmovie: p305590 TV.com: people/elsa-pataky TMDB.org: 73269
Twitter (X): elsapataky_ Instagram: elsapatakyconfidential Modifica el valor a Wikidata

Elsa Pataky (Madrid, 18 de juliol de 1976) és una actriu espanyola.

Biografia

Infantesa i inicis carrera

Pataky va néixer com Elsa Lafuente Pataky a Madrid, Espanya, filla de Cristina Pataky Medianu, una publicista d'ascendència romanès-hongaresa, filla d'un famós actor hongarés de cognom Pataky i José Francisco Lafuente, un bioquímic espanyol.[1] Pataky assistí a la Universidad de San Pablo on estudià periodisme. Durant aquest temps, també va acudir a classes d'actuació. També fou membre de la companyia de teatre de Madrid, al Teatro Cámara de Ángel Gutiérrez. Finalment, abandonà la universitat quan fou escollida per formar part de la sèrie de televisió Al salir de clase.

Carrera

Elsa Pataky es va estrenar en els llargmetratges amb la pel·lícula Clara que va rodar en 1999. Aquest mateix any va aparèixer en Tatawo, de Jo Sol, i poc després va arribar el seu primer gran èxit, el thriller juvenil d'Álvaro Fernández Armero titulat El arte de morir, que va protagonitzar al costat d'altres joves actors de moda com Fele Martínez i Gustavo Salmerón.

La majoria de les pel·lícules en les quals ha treballat són comèdies: Menos es más de Pascal Jongen, Noche de Reyes de Miguel Bardem, Sin noticias de Dios de Agustín Díaz Yanes o l'absurda Peor imposible de David Blanco i José Semprún.

L'estiu de l'any 2000 va signar un contracte publicitari amb l'empresa Nestlé per a la promoció de gelats.

L'estiu de 2003 estrenà El furgón, Atraco a las 3... y media i la pel·lícula de terror Beyond Re-Animator. Aquell mateix any, va aparèixer a l'edició espanyola de la revista Playboy, en unes fotografies en blanc i negre on apareix nua.

Encara que la seva carrera se centra en el cinema, Elsa Pataky no deixà de col·laborar en altres camps. Va tornar a la televisió per a participar a la sèrie Tío Willy i va intervenir en una producció televisiva canadenca anomenada Queen of Swords i a Los Serrano. A més, se la va poder veure a Se busca un cadáver, un projecte exclusiu per a Internet, i fins i tot va aparèixer al vídeo musical Retorciendo palabras del grup Fangoria.[2]

L'any 2005 fou la model triada per a anunciar la Guia Campsa. Aquell mateix any protagonitzà la versió cinematogràfica de Ninette de Miguel Mihura, dirigida per José Luis Garci.

L'any 2006 feu el salt a Hollywood amb un breu paper a la pel·lícula protagonitzada per Samuel L. Jackson, Serpientes en el avión.

L'any 2007 es va veure embolicada en una polèmica, quan la revista Elle li realitzà unes fotos semidespullada en una platja exòtica i la sessió fou piratejada per un paparazzi. Les imatges il·legals, més atrevides, van ser publicades a la revista Interviú sense el seu permís.[3] Finalment, el Grup Zeta, propietari de la revista Interviú, va ser condemnat pel jutjat mercantil número 2 de Barcelona a indemnitzar a la revista Elle.[4]

Filmografia

Elsa Pataky

Referències