Papa Martí IV: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: no:Martin IV
m r2.7.2+) (Robot modifica: tr:IV. Martinus
Línia 70: Línia 70:
[[th:สมเด็จพระสันตะปาปามาร์ตินที่ 4]]
[[th:สมเด็จพระสันตะปาปามาร์ตินที่ 4]]
[[tl:Martín IV]]
[[tl:Martín IV]]
[[tr:Papa IV. Martinus]]
[[tr:IV. Martinus]]
[[uk:Мартин IV]]
[[uk:Мартин IV]]
[[vi:Giáo hoàng Máctinô IV]]
[[vi:Giáo hoàng Máctinô IV]]

Revisió del 20:50, 5 maig 2012

Infotaula de personaPapa Martí IV

(dècada del 1300) Modifica el valor a Wikidata
Nom original(la) Martinus PP. IV Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 març 1220 Modifica el valor a Wikidata
Turena Modifica el valor a Wikidata
Mort4 abril 1285 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Perusa (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral d'Arezzo Modifica el valor a Wikidata
189è Papa
28 febrer 1281 – 28 març 1285 (Gregorià)
← Nicolau IIIHonori IV → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de París Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Roma
Estats Pontificis Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódiplomàtic, sacerdot catòlic Modifica el valor a Wikidata
ConsagracióLatino Malabranca Orsini Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Martí IV ( Turena, 1210 - † Perusa, 28 de març de 1285) va ser Papa de l'Església Catòlica del 1281 al 1285.

De nom Simon de Brie, membre d'una família pertanyent a la petita noblesa, va iniciar la seva carrera a l'Església com a sacerdot a Rouen per a posteriorment passar a ser nomenat canonge i tresorer a l'església de Sant Martí de Tours, on romandrà fins que, el 1260, el rei francès Lluís IX el va nomenar canceller de França.

El 1262 el papa Urbà IV el va nomenar cardenal sacerdot de l'església de Santa Cecília i legat papal a França, càrrec que continuarà ocupant amb els successius pontífexs. Com a legat, la seva actuació més destacada es va produir quan el 1264 va concloure el tractat pel qual Carles d'Anjou va ser coronat rei de Sicília, un tractat que el lligarà per tota la vida, des del punt de vista polític, a l'esmentat monarca.

Després de la mort de Nicolau III, la cadira de Sant Pere romandrà vacant durant un període de sis mesos, atès que els cardenals reunits en conclave i dividits en dues faccions, italiana i francesa, no es posaven d'acord sobre l'elecció . L'escull es va salvar d'una manera dràstica quan Carles d'Anjou va fer empresonar dos dels cardenals italians. Així va aconseguir l'elecció d'un papa francès, el seu protegit Simón de Brie, que, el 23 de març de 1281 serà entronitzat amb el nom de Martí IV, però no a Roma, on un papa francès elegit en les condicions detallades no hauria estat ben rebut, sinó aOrvieto.

L'esdeveniment històric més important del pontificat de Martí IV va ser la rebel·lió del poble sicilià contra el rei Carles d'Anjou, coneguda amb el nom de les Vespres sicilianes perquè l'aixecament popular, impulsat pels elevats impostos, es va produir el 30 de març del 1282 quan les campanes de Palerm cridaven a l'ofici de vespres.

La revolta va massacrar els francesos i va expulsar Carles del tron, que va passar a les mans de la corona d'Aragó en la persona de Pere II el Gran, que els sicilians van cridar en la seva ajuda i que va ser coronat rei de Sicília el 30 d'agost gràcies als drets que va poder al·legar pel seu matrimoni amb Constança, filla de l'anterior rei Manfred Hohenstaufen a qui Carles d'Anjou havia arrabassat el tron després de donar-li mort en la batalla de Benevento.

Aquesta intervenció, que serà fonamental per a la futura expansió mediterrània de la corona aragonesa, provocarà que Martí IV excomuniqui Pere II i que faci tot el possible per revertir la situació, arribant fins i tot a desposseir-lo del regne d'Aragó i a predicar debades una croada contra ell.

Martí IV va morir el 28 de març de 1285 en la seva residència de Perusa, sent inhumat a la seva catedral.

A la seva Divina Comèdia, escrita pocs anys més tard, Dante va col·locar Martí IV al Purgatori entre els golafres, per la seva passió per les anguiles i el vi.

Les profecies de Sant Malaquies es refereixen a aquest papa com a extelonio liliacei Martini (Del recaptador de Martí de lis), fent referència a que abans de ser elegit pontífex va ser tresorer de l'església de Sant Martí de Tours i a la qual va ser canceller del Rei de França (el símbol del qual és la flor de lis).



Precedit per:
Nicolau III
Papa
1281 - 1285
Succeït per:
Honori IV