Pedrer: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Elimino la part que fa referència als bovins, ja que les "mollejas" dels bovins s'anomenen en català "lletons" i correspon a la glàndula tim. (veure GEC i DIEC)
Manquen referències
Línia 1: Línia 1:
{{FR}}
[[Fitxer:Gesier.jpg|thumb|Pedreres d'ànec]]
[[Fitxer:Gesier.jpg|thumb|Pedreres d'ànec]]



Revisió del 13:38, 6 maig 2012

Pedreres d'ànec

El pedrer, o les pedreres, és un apèndix carnós situat al principi de l'intestí que es forma quasi sempre per infart de les glàndules, normalment dels ocells. El seu objectiu és realitzar la digestió mecànica en alguns grups de vertebrats, com per exemple, les aus granívores. El seu nom prové de les petites pedres que a moltes espècies es troben i serveixen per ajudar a triturar els aliments que mengen els mateixos.

Les pedreres es troben en l'esòfag dels animals. Les de pollastre són considerades vísceres i tenen un preu molt baix a pesar de ser un plat realment saborós. Tenen gust de carn amb un lleuger fons de víscera, i una vegada cuinades la seua teixidura queda lleugerament dura, recordant els cartílags, encara que molt més fàcil de mastegar.

Els animals que tenen pedreres són totes les aus, molts rèptils com ara els cocodrils, alguns cucs de terra, alguns peixos com ara alguns salmons (Salmo stomiachicus) (encara que són prou diferents de les de les aus se les anomena igual).

Les pedreres d'un colom es troben a la dreta del duodè (núm.8).

Gastronomia

És un menjar que es consumeix en diferents països europeus i americans. Les pedreres poden cuinar-se rostides o cuites a manera de guisat, arrebossades, fregides, confitades, etc. segons el costum de cada lloc.

Europa

A la part nord d'Espanya solen servir-se en una espècie de guisat sobre una cassola de fang.

Les pedreres confitades d'ànec i d'oca són molt populars a la gastronomia occitana i conegudes a tota França, on se solen menjar fredes en una amanida. En occità s'anomenen peirièrs o gresiers, i en francès gésiers (són masculins en ambdues llengües).