Lèleges: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m r2.7.1) (Robot afegeix: fi:Lelegit
Línia 10: Línia 10:
[[Categoria:Antiga Grècia]]
[[Categoria:Antiga Grècia]]
[[Categoria:Grups humans històrics]]
[[Categoria:Grups humans històrics]]



[[bg:Лелеги]]
[[bg:Лелеги]]
Línia 17: Línia 16:
[[en:Leleges]]
[[en:Leleges]]
[[es:Léleges]]
[[es:Léleges]]
[[fi:Lelegit]]
[[fr:Lélèges]]
[[fr:Lélèges]]
[[hu:Lelegek]]
[[hu:Lelegek]]

Revisió del 12:43, 12 maig 2012

Leleges (Λέλεγες) fou un antic poble estès per tota Grècia i per les illes adjacents, i fins a la costa asiàtica. Van viure-hi abans que arribessin els hel·lens (aqueus), pels quals foren absorbits.

Els habitants de Cària, segons Heròdot, es deien abans leleges i foren probablement membres d'aquest poble. Homer fa aparèixer els leleges i els caris, per separat, com a ajudants dels troians. El seu rei era Altes, sogre de Priam, i la ciutat principal era Pedasos, al peu del mont Ida.

Segons Estrabó, havien ocupat tota la Jònia i es podien veure tombes lelègies a Jònia i a Cària. Leleges i caris es van barrejar fins al punt que foren considerats un sol poble (però això era mes aviat una tradició grega). També van ser els primer pobladors de Samos.

S'atribueix als leleges la fundació de Pylos a Messènia, d'on foren expulsats pel cap pelàsgic Neleos d'Iolcos; llavors van fundar un altre Pylus a Èlide. Les tradicions lacedemònies els feien pobladors originals del Peloponès i en feien Lelex l'ancestre epònim. També els antics habitants de Lòcrida, Fòcida, Beòcia i altres regions eren suposadament leleges.