Jardí del Túria: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Reemplaçament automàtic de text (- + )
m Robot afegeix: de:Valencia#Neuzeit
Línia 111: Línia 111:
[[Categoria:Riu Túria]]
[[Categoria:Riu Túria]]


[[de:Valencia#Neuzeit]]
[[es:Jardín del Turia]]
[[es:Jardín del Turia]]
[[fr:Jardins du Turia]]
[[fr:Jardins du Turia]]

Revisió del 23:16, 13 maig 2012

Verdor al Jardí del Túria
Bosc al Jardí del Túria, amb el Palau de la Música al fons.
Vista àeria de la ciutat, amb el Jardí a l'esquerra i la nova llera a la dreta.

El Jardí del Túria és un parc urbà situat a l'antiga llera del riu Túria de la ciutat de València. No només és un espai verd i lúdic, també té un ús cultural.

El parc va ser creat el 1986, ocupa els darrers 10 km de la llera del Túria, 1.100.000 m². Com a riu que era, se situa molts metres per baix del nivell dels carrers al voltant. Això fa necessària moltes escales i esgraons que el comuniquen amb les avingudes que l'envolten. Es limita a l'oest amb el Parc de la Capçalera i el municipi de Mislata, i a l'est amb la mar mediterrània. És un marc de titularitat municipal, dirigit per l'ens anomenat CulTuria.

Història

Després de la Gran Riuada del 14 d'octubre del 1957, es va engegar un projecte per desviar el riu cap al sud de la ciutat, anomenat "Pla Sud". Açò fet, l'antic llit del Túria quedà sense aigua però també sense destí. Es proposà diverses idees per a l'ús de la llera, entre d'elles una autovia i una estació de ferrocarrils. A la fi fou un moviment cívic, amb el lema "Volem el riu verd", que conseguí que s'utilitzara com a parc municipal. Subseqüent legislació féu que no es poguera construir a tot l'espai, amb l'excepció del projecte de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Sectors

El jardí està dividit en 11 sectors amb distints usos. Podem parlar en termes generals, però, de tres zones, alta, mitjana i baixa. Del Parc de la Capçalera fins al Museu de les Belles Arts, és a dir, el sector alt, hi trobem majorment infraestructures esportives, dividits en dos per un tram de bosc. Adossat al riu, però més alt que la llera, hi ha el passeig de l'Albereda, un petit passeig d'un quilòmetre que antany fou la devesa del riu. D'allí fins al pont de l'Àngel Custodi, el sector mitjà, és un jardí que conjuga bosc a la part alta i fonts, estanys i zones de jocs a la part baixa, l'anomenat riu de xiquets que té com a estrela el Parc Gulliver. A la part baixa, trobem la Ciutat de les Arts, també envoltat de jardins, un riu petit, i estanys, amb l'Umbracle, un jardí cobert, adossat a desnivell. Al final hi ha l'Oceanogràfic i l'Àgora, on per motiu de les obres de l'Àgora i el Pont de la Ronda encara no es pot entrar.

Ricardo Bofill (pare) dissenyà el tram mitjà, aquell que envolta el Palau de la Música. Aquest tram es caracteritza per les palmeres i l'estany al voltant del pont de la Mar, les fonts situades davant del Palau, i pel pati arabesc de fonts i tarongers entre ambdós. L'equip "Vetges Tu - Mediterrània" fou l'encarregat de dissenyar el tram més alt, des de la Casa de l'Aigua, fins el pont d'Ademús. Aquest és un conjunt d'instalacions esportives i fonts ornamentals.

La Conselleria d'Agricultura va dissenyar el tram anomenat "Bosc Urbà" que comprèn la zona mitjana entre el pont d'Ademús i les Torres de Serrans. És l'única zona del parc que ofereix una orografia més variada, amb tossals i planes, conjugant prats i boscos de milers de pins. Després es construí el jardí al voltant del Parc Gulliver, anomenat "Riu de Xiquets".

A partir de l'any 2000 es va condicionar la zona pròxima a la nova estació d'Alameda i el pont de l'Exposició anomenat també "de Calatrava" pel seu dissenyador o "de la Peineta" ("de la Pinta" en castellà) per la seua forma. S'hi colocà un arener amb jocs i una zona arbrada útil per a les fires i exposicions (vegeu Usos de parc). A continuació, es construí el pont de les Flors.

Les darreres actuacions, han sigut acondicionar el tram del jardí entre el Parc de la Capçalera i la Casa de l'Aigua (2007), i obrir totes les zones del jardí al voltant del Palau de les Arts (2008).

Ponts del Túria

El pont de l'Exposició amb l'entrada a l'estació de'Alameda a baix.

Un altre distinctiu del parc són els nombrosos ponts que el creuen, 18 en total:

A més hi ha dos ponts que creuen la part de la llera que és, en l'actualitat, exclosa del Jardí, situada a la desembocadura:

Usos del parc

Entre el pont del Real i el pont de l'Exposició hi ha un gran espai obert que s'empra per a diverses activitats. Durant les Falles i el Nou d'Octubre entre d'altres festes majors, es fan castells de focs d'artifici. La Fira d'Abril i d'altres grans esdeveniments hi tenen lloc; quan ve el circ, es planta la carpa ací. A l'altra banda del pont de l'Exposició, en mig d'una sèrie de passejos enjardinats, s'hi fan diverses fires comercials o culturals com per exemple la Fira de les Nacions, la Fira d'Aliments i la Fira Alternativa. A la zona alta, els camps de fútbol es troben a rebossar els diumenges, sobretot per la jovenalla dels barris del nord de la ciutat.


Infraestructura del jardí

Parc de patinatge al Jardí del Túria
Cultura al Jardí del Túria
Detall de l'escultura monumental de Gulliver.
  • Infraestructura esportiva
    • 7 camps de futbol
    • 4 pistes esportives
    • Pistes de tennis
    • Pista de patinatge
    • Pista de petanca
    • Circuit de bici-cross
    • Camp de rugbi

Fotografies

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jardí del Túria

Enllaços externs