Casa Forta de Juvinyà: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 39: Línia 39:


== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==
* [http://castellscatalans.blogspot.com.es/2007/05/estada-juvinya-nom-del-castell-juvinya.html/ Castell-Estada de Juvinyà al Bloc de CastellsCatalans]
* [http://castellscatalans.blogspot.com.es/2007/05/estada-juvinya-nom-del-castell-juvinya.html Castell-Estada de Juvinyà al Bloc de CastellsCatalans]
* [http://picasaweb.google.com/CastellsCatalans/EstadaJuvinya Fotografies de l'Estada Juvinyà de CastellsCatalans]
* [http://picasaweb.google.com/CastellsCatalans/EstadaJuvinya Fotografies de l'Estada Juvinyà de CastellsCatalans]



Revisió del 18:54, 15 maig 2012

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa Forta de Juvinyà
Imatge
Dades
TipusCasa forta Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud275 msnm
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Joan les Fonts (Garrotxa) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 12′ 40″ N, 2° 30′ 27″ E / 42.2111°N,2.5075°E / 42.2111; 2.5075
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN197-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0003888 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC214 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC11976 Modifica el valor a Wikidata

La Casa Forta de Juvinyà o estada de Juvinyà es troba al municipi garrotxí de Sant Joan les Fonts.[1] i és un dels millors exemples conservats d’arquitectura civil d’època medieval de la comarca de la Garrotxa.

Història

Un cop passat l'any 1000 va aparèixer un estament intermedi entre la noblesa i la pagesia alodial: els cavallers. Aquests, juntament amb els batlles i veguers dels grans senyors laics i eclesiàstics, eren els que posseïen més terres després dels grans senyors. En les localitats on tenien residència solien construir una casa forta que moltes vegades feia la funció de molí.

Els que van construir la Casa Forta de Juvinyà havien de pertànyer a aquest estament baix de la classe senyorial. Els senyor més antic d'aquest lloc va ser Ramon de les Fonts, qui el 1191 va fer de testimoni en la concessió feta per Ponç de Cervera, lloctinent del vescomte de Bas, a Oliver, prior de Sant Joan les Fonts, pel que fa al permís de moldre cereals als molins del vescomtat.

Urraca, la filla de Ramon de les Fonts, es va casar amb Guillem de Juvinyà i des d'aquell moment la casa va passar a portar el nom dels Juvinyà. Aquesta família va posseïr la casa durant la resta de l'edat Mitjana; a més de cavallers feien de recaptadors de taxes (batlle de sac) en el priorat de Sant Joan.

Ja en el segle XV les cases i les terres de Juvinyà van ser adquirides per Miquel Planes, qui, durant la guerra civil catalana del segle XV, va perdre els seus béns en benefici de Climent de Cabrera.

En el segle XVI va pertànyer a una família de pagesos que va prendre el nom de Juvinyà. A principis del segle XVIII els Juvinyà pagesos van vendre l'estada a Pere Rovira, que la va vendre a Jacint Germà, que va vendre-la a Josep de Trincheria. Durant molt de temps els arrendataris de l'estada van dedicar-se a la pagesia.

L'estada va servir per donar nom al carrer de Juvinyà, on existia la fàbrica tèxtil dels germans Bassols i de Llorenç Ponç i Ponero Comas. Un dels seus darrers masovers, Lluís Llongarriu, va explicar que durant el còlera de 1885 va passar un enterrament per davant de l'estada. Els masovers, tot i la gran quantitat de defuncions quan va passar a seguici, van sortir al carrer per acompanyar els familiars en el dol.

La Casa Forta va ser dels Trincheria fins que, ja en els nostres temps, l'ajuntament la va adquirir, és propietat municipal i es la seu principal del Centre d' Interpretació del Territori de la Garrotxa.

El castell, declarat Monument d’Interès Nacional l’any 1972, està totalment restaurat i es pot visitar en les dates i horaris establerts que es poden consultar en el web de l'Ajuntament

Edifici

La Casa Forta està composta d'una torre de planta quadrada i una sala, que foren bastits en diferentes èpoques. Primer es va edificar la torre, i més tard, la sala.

Enllaços externs

Referències

  1. AADD. Museus i Centres de Patrimoni Cultural a Catalunya. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2010, p. 108. ISBN 84-393-5437-1.