Centre històric de Montbrió del Camp: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Suprimida Categoria:Montbrió del Camp usant HotCat
Línia 40: Línia 40:


{{ORDENA:Centre Historic De Montbrio Del Camp}} <!--ORDENA generat per bot-->
{{ORDENA:Centre Historic De Montbrio Del Camp}} <!--ORDENA generat per bot-->
[[Categoria:Montbrió del Camp]]
[[Categoria:Monuments d'interès local de Montbrió del Camp]]
[[Categoria:Monuments d'interès local de Montbrió del Camp]]

Revisió del 13:32, 24 maig 2012

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Centre històric de Montbrió del Camp
Imatge
Dades
TipusCentre històric Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontbrió del Camp (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 07′ N, 1° 00′ E / 41.12°N,1°E / 41.12; 1
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC9462 Modifica el valor a Wikidata

El centre històric de Montbrió del Camp és el nucli antic de la vila de Montbrió del Camp (Baix Camp) declarat com a patrimoni cultural amb la figura de bé cultural d'interès local.

Descripció

El municipi està situat entre les rieres de Riudecanyes i d'Alforja. La vila, emplaçada al mig de la plana, és un bon exemple de vila closa d'època romànica, regular i planificada.

El nucli més antic del poble és a la Closa, a l'entrada de la qual el carrer passa sota una torre medieval incorporada a l'Ajuntament.

La vila va estar emmurallada el segle XIV, agafant després un perímetre més ampli. La pròpia torre de l'església, elevada alguns pisos més com a campanar, és una de les muralles.

A la plaça de la Vila són de destacar l'edifici de l'Ajuntament, de cap el 1600; la casa de Bargalló (segle XVII); la casa de Blai o cal Blay (segle XVIII); Cal Recó (segle XVII); l'antic palau dels marquesos de l'Olivar, avui col·legi de les Monges Carmelites, i la casa del Pelegrí, del segle XIX, amb mobiliari interessant i lloc d'exposicions.

Al carrer de la Riera, número 18, hi ha la casa de Figueres i Cal Reverter, ambdues d'estil modernista. Al carrer Major s'hi troba la casa de Flarès, del 1797, i la casa de Salas, del segle XVIII. Al carrer del Rec número 29 hi ha Cal Apotecari i al número 6 Cal Vidal, ambdues del segle XVIII. Al carrer Nou número 44 cal destacar Cal Figuerola, edifici d'estil modernista.

La Residència es va construir a partir d'uns edificis de finals del segle passat, com és l'Hort de Figuerola, fet entre 1843 i 1943.

Història

Fou repoblada a la segona meitat del segle XII per Guillem de Jorba i pertanyé a la Comuna del Camp de Tarragona. Formà part del terme de Cambrils i el 1449 esdevingué, igualment com aquesta vila, carrer de Barcelona. El 1622 rebé el títol de vila i s'independitzà de Cambrils.

Referències

Enllaços externs