MD5: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.6.4) (Robot afegeix: simple:MD5
Línia 9: Línia 9:


{{Esborrany d'informàtica}}
{{Esborrany d'informàtica}}
[[Categoria:Criptografia]]
[[Categoria:Algorismes criptogràfics]]
[[Categoria:Seguretat informàtica]]
[[Categoria:Seguretat informàtica]]



Revisió del 10:36, 27 maig 2012

En criptografia, MD5 (acrònim de Message-Digest Algorithm 5, Algoritme de Resum de Missatge 5) és un algoritme criptogràfic de reducció de 128 bits que permet l'obtenció d'una petita "signatura" o resum característic per a cada bloc de dades original que el representa. Un resum o hash de MD5 s'expressa habitualment com una seqüència de 32 dígits hexadecimals, que no permet reconstruir les dades originals, però permet saber si les dades originals han estat modificades.

Com a part de l'estàndard establert per la RFC 1321 ha estat àmpliament utilitzat a una gran varietat d'aplicacions de seguretat i com a sistema de verificació de la integritat dels arxius.

Història

MD5 és una de les funcions resum dissenyades pel professor Ronald Rivest del MIT (Massachusetts Institute of Technology). Va ser desenvolupat el 1991 com a substitut de l'algoritme MD4 després que Hans Dobbertin en descobrís la fragilitat. Tot i la seva extensa utilització, el 1996 Hans Dobbertin va descobrir alguns problemes de seguretat en aquesta nova versió de l'algoritme i sembla que el seu futur és una mica dubtós.