Caça bombarder: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 13: Línia 13:
* [[Caça de superioritat aèria]]
* [[Caça de superioritat aèria]]
* [[Interceptor]]
* [[Interceptor]]
* [[Bombarder tàctic]]
* [[Panavia Tornado IDS]]
*[[Panavia Tornado IDS ]]


{{esborrany de guerra}}
{{esborrany de guerra}}

Revisió del 18:29, 4 juny 2012

Un caça bombarder F-15E Strike Eagle nord-americà llançant una bomba guiada GBU-28.
El Messerschmitt Bf 109, caça de la Luftwaffe

Un caça bombarder és un caça preparat per a utilitzar realitzar atacs de superfície a part del seu paper en el combat aire-aire. Aquesta denominació s'utilitza habitualment per referir-se als avions amb propulsió a hèlice, com per exemples el Hawker Hurricane mentre que els avions de combat a reacció moderns amb aquestes característiques es denominen caces polivalents.

Els primers avions amb aquest ús van ser els caces amb propulsió amb hèlice de la Segona Guerra Mundial als quals se'ls equipaven suports per a bombes o coets no guiats. Una vegada despresa la seua càrrega, quedaven com avions de caça capaços d'escometre les mateixes missions que aquells. La seua doble capacitat d'abatre objectius aeris i transportar pesades càrregues bèl·liques va permetre que un sol disseny pogués dur a terme diversos tipus de missions, reemplaçant a el bombarder pur en moltes missions.

Encara així, el caça pur encara no ha estat substituït del tot, ja que en general la necessitat de resistir pesades càrregues d'atac al sòl fa als caces bombarders més pesats i menys àgils que l'avió de caça pur. De tota manera no existeixen en producció caces sense capacitat d'atac a superfície.

Un exemple clar de la devastació possible per caces bombarders va anar durant el bombardeig inicial de la Guerra dels Sis Dies a bases aèries, en el qual només van participar avions caces destruint en gran mida la capacitat de combat dels països àrabs.

Vegeu també