Diferència entre revisions de la pàgina «Unitat de massa atòmica»

Salta a la navegació Salta a la cerca
el nom "dalton" ("daltons" al plural) de la unitat s'escriu en minúscules (quilodalton...) [regles del Sistema Internacional]; el símbol és "Da"
m (Robot: Reemplaçament automàtic de text (- + ))
(el nom "dalton" ("daltons" al plural) de la unitat s'escriu en minúscules (quilodalton...) [regles del Sistema Internacional]; el símbol és "Da")
{{polisèmia|Uma (desambiguació)}}
Una '''Unitat de massa atòmica''' ('''u''') o '''Daltondalton''' ('''Da''') (en honor del [[químic]] [[John Dalton]]), correspon a una dotzena part de la [[massa]] de l'[[isòtop]] 12 del [[carboni]]. Això és aproximadament la massa d'un [[protó]] o d'un [[neutró]]. Un '''kiloDaltonkilodalton''' ('''kDa''') equival a 1000 Daltondaltons i s'usa sobretot per [[macromolècula|macromolècules]]
 
Es pot calcular dividint un [[gram]] pel [[nombre d'Avogadro]] (N<sub>A</sub>).
 
 
El ''Daltondalton'' (símbol: ''Da''') fou el predecessor immediat de la ''u''. El nom és en honor de [[John Dalton]], en reconeixement dels seus avenços en les hipòtesis de l'estructura [[àtom|atòmica]]. La ''u'' es va definir com la 1/12 part de la massa d'un àtom de [[carboni|<sup>12</sup>C]] i el Daltondalton es va definir com la 1/16 part de la massa d'un àtom d'[[Oxigenoxigen]]. Aquesta definició comportava certs problemes, ja que l'oxigen és una barreja dels [[isòtop|isotops]] <sup>16</sup>O, <sup>17</sup>O i <sup>18</sup>O en una proporció 3150:1:5, que implica globalment un [[nombre atòmic]] mitjà de 16,0035. L'adopció de la nova unitat, la ''u'' va implicar una major [[exactitud]].
 
 
6.734

modificacions

Menú de navegació