Diferència entre revisions de la pàgina «Forces armades»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
cap resum d'edició
m (Robot: Reemplaçament automàtic de text (- + ))
m
 
L'estat de preparació d'una organització militar pot ser indicat pel seu [[estat d'alerta]] ([[Def Con]] o 'condició de defensa' als [[EUA]], [[estat BIKINI]] al [[Regne Unit]]).
 
 
== Dimensions de les Forces Armades ==
No existeixen criteris objectius amb què establir les dimensions apropiades d'un exèrcit regular: això depèn de les circumstàncies històriques, de la voluntat política i de l'opció estratègica i tàctica. En canvi, hi ha barems objectius, almenys en termes europeus, que ens indiquen les dimensions màximes que pot atènyer cada exèrcit. A grans trets, cada any arriba a l'edat militar, i en condicions d'útil per al servei, el 0,6 % de la població total (o el doble, si hi comptàvem les dones): és el gruix de personal susceptible de constituir la lleva anual. Es considera que el màxim mobilitzable és el 20 % de la població total (o el doble, si hi comptàvem les dones): es tracta de la totalitat de reservistes disponibles. Per tal de visualitzar el que això pot representar en xifres absolutes, val la pena traslladar els percentatges a àmbits familiars: en el cas dels [[Països Catalans]], això suposaria una lleva anual de més de seixanta mil homes, i una reserva total de dos a tres milions d'homes.
[[Fitxer:FA-18-Decollage.jpg|right|thumb|250px|Un caça [[F/A-18]] envolant-se d'un portaavions.]]
 
 
== Beneficis i costos ==
 
Segons l'estratègia del desgast, aplicada pel bloc capitalista contra el bloc socialista durant els períodes de Guerra Freda, la sobreinversió en les Forces Armades pot esgotar la força de treball i material d'una societat i produir, així, un impacte significatiu en el nivell de vida dels [[Civil|civils]]. Si es perllonga durant un període de temps important, açò resulta en la reducció de la recerca i el desenvolupament civils, aíxí com en la degradació de la capacitat de millora de la infrastructura. Al seu torn, aquest estancament afecta les Forces Armades, en un cercle viciós. La [[Unió Soviètica]] és un exemple recent típic d'aquest problema, a causa de l'estratègia de desgast exercida pel món capitalista, juntament amb la [[Invasió soviètica d'Afganistan|intervenció a l'Afganistan]]. Segons algunes fonts, avui dia els [[Estats Units]] reunirien les condicions per a patir el mateix fenomen a causa de la seua participació en la [[Invasió de l'Iraq de 2003|invasió de l'Iraq]].
 
 
== Bibliografia ==
== Vegeu també ==
* [[Armada]]
* [[Despesa militar]]
* [[Exèrcit]]
* [[Exèrcit de lleva]]
39.817

modificacions

Menú de navegació