Sidames: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m traducció automàtica feta a petició de Usuari Discussió:Jolle pendent de revisió per l'usuari
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
El '''Sidama''' ([[Gueez]]: ሲዳማ ) és un poble o ètnia d'[[Etiòpia]] del sud la pàtria del qual és l'anomenada Zona de Sidama a la regió dels [[Pobles del Sud]] (oficialment Nacions, Nacionalitats i Pobles de la Regió Meridional) a [[Etiòpia]]. En compten 2.966.474 sidames (un 4,01% de la població) dels que 149.480 són habitants urbans; és la cinquena nació més important en nombre a Etiòpia.<ref name="Census 2007">[http://www.csa.gov.et/pdf/Cen2007_firstdraft.pdf "Census 2007"], primer esborrany, Taula 5</ref> La seva llengua s'anomena [[Sidamo|Sidaamu-afoo]], que segons el cens nacional de 1994 era la llengua vernacla d'un 99,5% d'aquest grup ètnic.<ref>[http://www.csa.gov.et/surveys/Population%20and%20Housing%20Census%201994/survey0/data/docs%5Creport%5CAnalytical_Report%5CK07_ana.pdf ''1994 Population and Housing Census of Ethiopia: Results for Southern Nations, Nationalities and Peoples' Region'', Vol. 2], Taula 2.16 (accés 30 de desembre de 2008)</ref> Segons una autoritat, la majoria dels sidames practica les seves creences tradicionals, i només durant els anys 1960 que els missioners europeus van arribar a la seva regió, alguns van adoptar la nova fe predicada.<ref name=Hameso>S. Y. Hameso, Trevor Trueman, Temesgen M. Erena 1997</ref> Tanmateix, segons el cens nacional de 1994, només un 14,9% practiquen creences tradicionals mentre la majoria (un 66,8% ) és [[protestant]], un 7,7% és [[musulmà|musulmana]], un 4,6% [[catòlic|catòlica]] i un 2,3% són [[Església Ortodoxa Etíop|cristians Ortodoxs Etiòpics]].<ref>1994 Population and Housing Census of Ethiopia: Results for Southern Nations, Nationalities and Peoples' Region'', Volum 2, Taula 2.20 </ref>.
{{Traducció|en|Sidama people}}
The '''Sidama''' ([[Ethiopic]]: ሲዳማ) people of southern Ethiopia are an ethnic group whose homeland is in the [[Sidama Zone]] of the [[Southern Nations, Nationalities, and Peoples Region]] (SNNPR) of [[Ethiopia]]. They number 2,966,474 (4.01% of the population) of whom 149,480 are urban inhabitants, the fifth most populous nation in Ethiopia.<ref name="Census 2007">[http://www.csa.gov.et/pdf/Cen2007_firstdraft.pdf "Census 2007"], first draft, Table 5</ref> Their language is called [[Sidaamu-afoo]], which according to the 1994 national census was the mother language of 99.5% of this ethnic group.<ref>[http://www.csa.gov.et/surveys/Population%20and%20Housing%20Census%201994/survey0/data/docs%5Creport%5CAnalytical_Report%5CK07_ana.pdf ''1994 Population and Housing Census of Ethiopia: Results for Southern Nations, Nationalities and Peoples' Region'', Vol. 2], Table 2.16 (accessed 30 December 2008)</ref> According to one authority, the majority of the Sidama practice their traditional beliefs, and only in the 1960s that European missionaries came to their region did any leave that faith.<ref name=Hameso>S. Y. Hameso, Trevor Trueman, Temesgen M. Erena 1997</ref> However, according to the 1994 national census, only 14.9% practice traditional beliefs while the majority (66.8%) are [[P'ent'ay|Protestant]], 7.7% [[Islam in Ethiopia|Muslim]], 4.6% [[Roman Catholicism in Ethiopia|Catholic]], and 2.3% practice [[Ethiopian Orthodox Christianity]].<ref>''1994 Population and Housing Census of Ethiopia: Results for Southern Nations, Nationalities and Peoples' Region'', Vol. 2, Table 2.20</ref>


El sidames van conservar la seva herència cultural, incloent-hi la seva religió tradicional i llengua fins als últims anys de la dècada de 1880 durant la conquesta per l'emperador [[Menelik II]].<ref name=Hameso/> Abans d'això, el sidames tenia els seus propis sistemes administratius ben establert que dataven com a mínim del segle IX, que derivava d'una coalició de regnes sidames. Aquests regnes s'estenien per la regió de [[Gibe]]. Com a resultat de la marginació i ja que la llengua no tenia alfabet propi, molt poc ha estat escrit sobre els sidames; molts no van poder assistir mai a escola fins el 1975, després que el [[Derg]] va pujar al poder el 12 de setembre de 1974.
El '''Sidama''' ([[Gueez|Ethiopic]]: ) la gent d'Etiòpia del sud és un grup ètnic la pàtria del qual és en la [[Zona De]] [[Pobles del Sud|Sidama]] de les NACIONS DEL SUD, NACIONALITATS, i REGIÓ DE POBLACIONS (Snnpr) d'[[Etiòpia]]. En numeren 2,966,474 (un 4,01% de la població) de que 149,480 són habitants urbans, la cinquena nació més populosa a Etiòpia.<ref name="Census 2007">[http://www.csa.gov.et/pdf/Cen2007_firstdraft.pdf "Cens 2007"], primer esborrany, Taula 5</ref> La seva llengua s'anomena [[Sidamo|Sidaamu-afoo]], que segons el cens nacional de 1994 era la llengua vernacla d'un 99,5% d'aquest grup ètnic.<ref>[% de http://www.csa.gov.et/surveys/Population% de 20and%20Housing%20Census 201994/survey 0/dades/docs% 5Creport% 5Canalytical_Report% 5Ck07_ana.pdf ''1994 Cens de Població i Allotjament d'Etiòpia: Resulta per a Nacions del Sud, Nacionalitats i la Regió de les Poblacions'', Volums 2], Taula 2.16 (accedit a ella 30 de desembre de 2008)</ref> Segons una autoritat, la majoria de la pràctica Sidama les seves creences tradicionals, i només durant els anys 1960 que els missionaries europeus tornaven en si la seva regió feia qualsevol permís aquella fe.<ref name=Hameso>S. Y. Hameso, Trevor Trueman, Temesgen M. Erena 1997</ref> Tanmateix, segons el cens nacional de 1994, només un 14,9% practiquen creences tradicionals mentre la majoria (un 66,8% ) és [[Protestant]], [[Musulmà]] D'UN 7,7%, [[Catòlic]] D'UN 4,6%, i un 2,3% practiquen [[Església Ortodoxa Etíop|Cristianisme Ortodox Etiòpic]].<ref>''1994 Cens de Població i Allotjament d'Etiòpia: Resulta per a Nacions del Sud, Nacionalitats i la Regió de les Poblacions'', Volums 2, Taula 2.20 </ref>.


Avui el país dels sidames té només un número petit d'escoles i de serveis de salut, que són insuficients, encara que l'ensenyament primari ha augmentat últimament.<ref>[http://jimmatimes.com/article.cfm?articleID=17040 "Primary education in Ethiopia"], ''Jimma Times''</ref> La gent s'ha queixat repetidament que Sidama no té autonomia regional al país i ha demanat al govern la concessió de la seva pròpia regió als sidames. Hi ha unes quantes justificacions per aquest argument: primer els sidames constitueixen al voltant d'un 20% de la població total a la regió dels Pobles del Sud<ref name="Census 2007"/> amb una contribució econòmica significativa al govern central; segon, els 40 grups ètnics més petits a la regió pertanyen als tres grups socioculturals i lingüístics principals és a dir, grups kuxític (Sidama, Alaba, Tambaro, Qewenna, [[Danta]] (Dubamo), Maraqo, Konso, [[Hadiya]], Kambata), omòtic ([[Wolayta]], Gamo, Gofa, Dawuro, Konta, etc.), i semitic (els [[Gurage]]). Després de la caiguda del règim militar el maig del 1991, el Govern de Transició d'Etiòpia va donar suport a cinc regions separades dins de la que fou finalment la regió dels Pobles del Sud; aquestes regions s'establien basant-se en elements socioculturals, lingüístiques i similituds econòmiques i seguien un arranjament administratiu similar al fet pel règim del Derg una mica abans de la seva caiguda. Sidama, Gedeo i Burji pertanyien a una de les cinc regions independents. Tanmateix, aquelles cinc regions foren dissoltes sense consulta a les poblacions de la regió, per formar una supra regió; i tercer, l'arranjament administratiu apropiat és essencial per a l'eficàcia administrativa, el lliurament eficaç de serveis socials i econòmics i el desenvolupament econòmic més ampli possible.


Aquells en contra de l'autonomia sostenen que amb la regió dels [[Pobles del Sud]] reunida es reuneixen els grups ètnics en un territori petit, deixant de banda límits que històricament mai no havien existit i les disputes violentes que freqüentment es donaven entre ètnies, i a més que donar autonomia als més de 40 grups ètnics existents és virtualment impossible.


Gairebé un 95% del sidames tenen una vida centrada al voltant de l'[[agricultura]]. Un aliment de primera necessitat important és la planta ''wesse'', o ''ensete''. També es cultiven altres collites i es cria [[bou|bestiar]]. Potser la font més important d'ingressos és el [[cafè]], i l'àrea és un contribuent essencial a la producció de cafè d'Etiòpia, on es produeix un percentatge alt del cafè d'exportació per al govern central, superat només per la regió d'[[Oròmia]]. Els pagesos sidames han estat afectats per la caiguda dels preus del mercat mundial per a cafè, malgrat vendre la majoria dels seus productes de cafè de la regió a la popular cadena de cafès Starbucks.
The Sidama preserved their cultural heritage, including their traditional religion and language until the late 1880s during the conquest by Emperor [[Menelek II of Ethiopia|Menelik II]].<ref name=Hameso/> Before this, the Sidama had their own well-established administrative systems that dated at least to the 9th century, though it was made up of a loose coalition of Sidama kingdoms. These kingdoms extended into the [[Gibe region]]. As a result of marginalization and since the language does not have its own alphabet, very little has been written on Sidama issues. Many were not able to attend school until after the [[Derg]] came to power in 1975.


Casos de possessió per suposats esperits es donen entre el sidames, sent la majoria de vegades dones les que són posseïdes. El sidama que és posseït per esperits sovint es converteix en remeier. <ref>Hamer, John i Irene Hamer 1966 Spirit Possession and Its Socio-Psychological Implications among the Sidamo Of Southwest Ethiopia. Etnologia 5 (4): 392-408. </ref>.
El Sidama conservava la seva herència cultural, incloent-hi la seva religió tradicional i llengua fins als últims anys 1880 durant la conquesta per Emperor [[Menelik Ii]].<ref name=Hameso/> Abans d'això, el Sidama tenia els seus propis sistemes administratius ben establert que dataven com a mínim al segle, encara que es constituïa per una coalició solta de regnes Sidama. Aquests regnes s'estenien al [[Gibe regió]]. Com a resultat de marginació i ja que la llengua el seu propi alfabet, molt poc ha estat escrit sobre assumptes Sidama. Gaires no podien assistir a escola fins a després que el [[Derg]] vingués a poder el 1975.


== Vegeu també ==

*[[Sidama]], llengua

*[[Província de Sidama]]
Today, the Sidama area has only a small number of schools, and inadequate health services, though primary education has increased recently.<ref>[http://jimmatimes.com/article.cfm?articleID=17040 "Primary education in Ethiopia"], ''Jimma Times''</ref> The people have repeatedly complained that Sidama doesn't have regional autonomy in the country and asked for the government to give the Sidama people their own region.{{Citation needed|date=April 2010}} There are several justifications for this argument.{{Citation needed|date=April 2010}} First, Sidama constitutes about 20% of the total population in the Southern region <ref name="Census 2007"/> with a significant economic contribution to the central government.{{Citation needed|date=April 2010}} Second, the 40 smaller ethnic groups in the region belong to the three main socio-cultural and linguistic groups namely, Kushitic groups: Sidama, Alaba, Tambaro, Qewenna, [[Danta people|Danta]] (Dubamo), Maraqo, Konso, Hadiya, Kambata; Omotic groups: Wolayta, Gamo, Gofa, Dawuro, Konta, etc., and Semitic group: Gurage. After the downfall of the Military regime in 1991, the Transitional Government endorsed five separate regions within the current SNNPR region. These regions were established based on socio-cultural, linguistic and economic similarities. They followed similar administrative arrangement made by the previous regime shortly before its downfall. Sidama, Gedeo and Burji belonged to one of the five independent regions within the current SNNPR. However, those five regions were dissolved without consultation with the peoples of the region.{{Citation needed|date=April 2010}} Third, proper administrative arrangement is essential for administrative efficacy, effective delivery of social and economic services and broader economic development.

Avui, l'àrea Sidama té només un número petit d'escoles, i serveis de salut insuficients, encara que l'ensenyament primari ha augmentat últimament.<ref>[http://jimmatimes.com/article.cfm?articleId=17040 "Ensenyament primari a Etiòpia"], ''Jimma Times''</ref> La gent s'ha queixat repetidament que Sidama no té autonomia regional al país i demanava que el govern donés la seva pròpia regió a la gent Sidama. {{Citació necessària|data = April 2010}} hi ha unes quantes justificacions per aquest argument. {{Citació necessària|data = April 2010}} Primer, Sidama constitueix al voltant d'un 20% de la població total a la regió del Sud<ref name="Census 2007"/> amb una contribució econòmica significativa al govern central. {{Citació necessària|data = April 2010}} Segon, els 40 grups ètnics més petits a la regió pertanyen als tres grups socioculturals i lingüístics principals és a dir, grups Kushitic: Sidama, Alaba, Tambaro, Qewenna, [[Danta]] (Dubamo), Maraqo, Konso, Hadiya, Kambata; Grups Omotic: Wolayta, Gamo, Gofa, Dawuro, Konta, etc., i Semitic s'agrupen: Gurage. Després de l'ensulsiada del règim Militar el 1991, el Govern Transitori donava suport a cinc regions separades dins de la regió de Snnpr actual. Aquestes regions s'establien basat sobre socioculturals, lingüístiques i econòmiques similituds. Seguien arranjament administratiu similar fet pel règim previ en breu abans de la seva ensulsiada. Sidama, Gedeo i Burji pertanyien a una de les cinc regions independents dins del corrent Snnpr. Tanmateix, aquelles cinc regions es dissolien sense consulta a les poblacions de la regió. {{Citació necessària|data = April 2010}} Third, l'arranjament administratiu apropiat és essencial per a l'eficàcia administrativa, el lliurament eficaç de serveis socials i econòmics i el desenvolupament econòmic més ample.



Those against autonomy argue that with the SNNPR being a condensed region with the most ethnic groups concentrated in a small territory, carving out boundaries that historically never existed and are often violently disputed between ethnicities in order to give autonomy to the more than 40 ethnic groups is virtually impossible.{{Citation needed|date=April 2010}}

Aquells en contra d'autonomia sostenen que amb el Snnpr que era es concentrava una regió condensada amb els grups més ètnics en un territori petit, llaurar-se límits que històricament mai no existien i violentament es discuteixen sovint entre ethnicities per donar autonomia als més de 40 grups ètnics és virtualment impossible. {{Citació necessària|data = April 2010}}



Nearly 95% of the Sidama live a life centered around [[Agriculture in Ethiopia|agriculture]]. An important staple food is the ''wesse'' plant, or [[Ensete]]. Other crops are also grown and they breed [[cattle]]. Perhaps the most important source of income is [[coffee]], and the area is a major contributor to [[Coffee production in Ethiopia]], producing a high percentage of export coffee for the central government, second only to the [[Oromia]] region. The Sidama farmers have been affected by hunger caused by declining world market prices for coffee, despite supplying the popular coffee chain Starbucks with the majority of their coffee products from the region.

Gairebé un 95% del Sidama viu una vida centrada al voltant d'[[agricultura]]. Un aliment de primera necessitat important és el ''wesse'' planta, o [[Ensete]]. També es cultiven unes altres collites i crien [[bou|bestiar]]. Potser la font més important d'ingressos és [[cafè]], i l'àrea és un contribuent essencial a [[Producció De Cafè A Etiòpia]], que produeix un percentatge alt de cafè d'exportació per al govern central, segon només a la regió d'[[Oròmia|Oromia]]. Els pagesos Sidama han estat afectats per la gana provocada per preus de mercat mundial decreixents per a cafè, malgrat donar la majoria dels seus productes de cafè des de la regió a la cadena de cafè popular Starbucks.



Spirit possession occurs among the Sidama, with the majority of the possessed being women. Sidama people who are possessed by spirits often become healers. <ref>Hamer, John and Irene Hamer 1966 Spirit Possession and Its Socio-Psychological Implications among the Sidamo Of Southwest Ethiopia. Ethnology 5 (4): 392-408.</ref>

La possessió d'esperit ocorre entre el Sidama, amb la majoria de les dones que són posseïdes. La gent Sidama que és posseïda per esperits sovint es converteix en curanderos. <ref>Hamer, John i Irene Hamer 1966 Fan Desaparèixer Possessió i les Seves Implicacions Sociopsicològiques entre el Sidamo D'Etiòpia Sud-Oest. Etnologia 5 (4): 392-408. </ref>.



==See also==

== Veure també ==
*[[Sidamo Province]]

* [[Província De]] SIDAMO



==References==


== Referències ==
== Referències ==
{{reflist}}

{{Referències}}
{{Referències}}


== Enllaços externs ==

*[http://www.sidama.org Sidama]

== External links ==

== enllaços Externs ==
*[http://www.sidama.org sidama.org]

* [http://www.sidama.org sidama.org]






Línia 68: Línia 26:
[[Categoria:Grups humans d'Àfrica]]
[[Categoria:Grups humans d'Àfrica]]
[[Categoria:Grups humans per país]]
[[Categoria:Grups humans per país]]
[[Category:Ethnic groups in Ethiopia]]


[[cs:Sidamové]]
[[cs:Sidamové]]

Revisió del 18:53, 13 juny 2012

El Sidama (Gueez: ሲዳማ ) és un poble o ètnia d'Etiòpia del sud la pàtria del qual és l'anomenada Zona de Sidama a la regió dels Pobles del Sud (oficialment Nacions, Nacionalitats i Pobles de la Regió Meridional) a Etiòpia. En compten 2.966.474 sidames (un 4,01% de la població) dels que 149.480 són habitants urbans; és la cinquena nació més important en nombre a Etiòpia.[1] La seva llengua s'anomena Sidaamu-afoo, que segons el cens nacional de 1994 era la llengua vernacla d'un 99,5% d'aquest grup ètnic.[2] Segons una autoritat, la majoria dels sidames practica les seves creences tradicionals, i només durant els anys 1960 que els missioners europeus van arribar a la seva regió, alguns van adoptar la nova fe predicada.[3] Tanmateix, segons el cens nacional de 1994, només un 14,9% practiquen creences tradicionals mentre la majoria (un 66,8% ) és protestant, un 7,7% és musulmana, un 4,6% catòlica i un 2,3% són cristians Ortodoxs Etiòpics.[4].

El sidames van conservar la seva herència cultural, incloent-hi la seva religió tradicional i llengua fins als últims anys de la dècada de 1880 durant la conquesta per l'emperador Menelik II.[3] Abans d'això, el sidames tenia els seus propis sistemes administratius ben establert que dataven com a mínim del segle IX, que derivava d'una coalició de regnes sidames. Aquests regnes s'estenien per la regió de Gibe. Com a resultat de la marginació i ja que la llengua no tenia alfabet propi, molt poc ha estat escrit sobre els sidames; molts no van poder assistir mai a escola fins el 1975, després que el Derg va pujar al poder el 12 de setembre de 1974.

Avui el país dels sidames té només un número petit d'escoles i de serveis de salut, que són insuficients, encara que l'ensenyament primari ha augmentat últimament.[5] La gent s'ha queixat repetidament que Sidama no té autonomia regional al país i ha demanat al govern la concessió de la seva pròpia regió als sidames. Hi ha unes quantes justificacions per aquest argument: primer els sidames constitueixen al voltant d'un 20% de la població total a la regió dels Pobles del Sud[1] amb una contribució econòmica significativa al govern central; segon, els 40 grups ètnics més petits a la regió pertanyen als tres grups socioculturals i lingüístics principals és a dir, grups kuxític (Sidama, Alaba, Tambaro, Qewenna, Danta (Dubamo), Maraqo, Konso, Hadiya, Kambata), omòtic (Wolayta, Gamo, Gofa, Dawuro, Konta, etc.), i semitic (els Gurage). Després de la caiguda del règim militar el maig del 1991, el Govern de Transició d'Etiòpia va donar suport a cinc regions separades dins de la que fou finalment la regió dels Pobles del Sud; aquestes regions s'establien basant-se en elements socioculturals, lingüístiques i similituds econòmiques i seguien un arranjament administratiu similar al fet pel règim del Derg una mica abans de la seva caiguda. Sidama, Gedeo i Burji pertanyien a una de les cinc regions independents. Tanmateix, aquelles cinc regions foren dissoltes sense consulta a les poblacions de la regió, per formar una supra regió; i tercer, l'arranjament administratiu apropiat és essencial per a l'eficàcia administrativa, el lliurament eficaç de serveis socials i econòmics i el desenvolupament econòmic més ampli possible.

Aquells en contra de l'autonomia sostenen que amb la regió dels Pobles del Sud reunida es reuneixen els grups ètnics en un territori petit, deixant de banda límits que històricament mai no havien existit i les disputes violentes que freqüentment es donaven entre ètnies, i a més que donar autonomia als més de 40 grups ètnics existents és virtualment impossible.

Gairebé un 95% del sidames tenen una vida centrada al voltant de l'agricultura. Un aliment de primera necessitat important és la planta wesse, o ensete. També es cultiven altres collites i es cria bestiar. Potser la font més important d'ingressos és el cafè, i l'àrea és un contribuent essencial a la producció de cafè d'Etiòpia, on es produeix un percentatge alt del cafè d'exportació per al govern central, superat només per la regió d'Oròmia. Els pagesos sidames han estat afectats per la caiguda dels preus del mercat mundial per a cafè, malgrat vendre la majoria dels seus productes de cafè de la regió a la popular cadena de cafès Starbucks.

Casos de possessió per suposats esperits es donen entre el sidames, sent la majoria de vegades dones les que són posseïdes. El sidama que és posseït per esperits sovint es converteix en remeier. [6].

Vegeu també

Referències

  1. 1,0 1,1 "Census 2007", primer esborrany, Taula 5
  2. 1994 Population and Housing Census of Ethiopia: Results for Southern Nations, Nationalities and Peoples' Region, Vol. 2, Taula 2.16 (accés 30 de desembre de 2008)
  3. 3,0 3,1 S. Y. Hameso, Trevor Trueman, Temesgen M. Erena 1997
  4. 1994 Population and Housing Census of Ethiopia: Results for Southern Nations, Nationalities and Peoples' Region, Volum 2, Taula 2.20
  5. "Primary education in Ethiopia", Jimma Times
  6. Hamer, John i Irene Hamer 1966 Spirit Possession and Its Socio-Psychological Implications among the Sidamo Of Southwest Ethiopia. Etnologia 5 (4): 392-408.

Enllaços externs