Compòsit: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: lv:Kompozītmateriāli
Línia 57: Línia 57:
[[ka:კომპოზიტური მასალა]]
[[ka:კომპოზიტური მასალა]]
[[ko:복합 재료]]
[[ko:복합 재료]]
[[lv:Kompozītmateriāli]]
[[mk:Композитен материјал]]
[[mk:Композитен материјал]]
[[ms:Bahan komposit]]
[[ms:Bahan komposit]]

Revisió del 03:50, 14 juny 2012

Un teixit de filaments de fibra de carboni, element freqüent en materials compòsits

Un material compost o compòsit (en anglès, composite) és un assemblatge[1] d'almenys dos materials no miscibles de manera que formen un nou material a nivell macroscòpic però que continuen separats. El nou material així constituït posseeix propietats que els elements sols no posseïen pas. El compòsit més primitiu fou segurament alguna barreja de palla i fang en forma de maons per a la construcció.

Composició

Estan constituïts per un esquelet anomenat reforç que garanteix la tenacitat mecànica i una protecció anomenada matriu que generalment és una matèria plàstica (resina termoplàstica o termoestable) i que garanteix la cohesió de l'estructura i la transmissió d'esforços cap al reforç.

Els reforços

El reforç és l'esquelet que suporta els esforços mecànics. Pot presentar-se en diferents formes: fibres curtes (feltres) o fibres contínues (teixits o textures multidireccionals). Les fibres solen posseir generalment una bona resistència a la tracció.

Les matrius

La matriu té per principal objectiu transmetre els esforços mecànics als reforços. Garanteix també la protecció del reforç de les condicions ambientals.

Tipus

Existeixen un gran nombre de compòsits que es classifiquen generalment en tres famílies en funció de la naturalesa de la matriu:

Utilització

Els compòsits troben llurs principals aplicacions dins del transport aeri (civil i militar), marítim i ferroviari, l'edificació i al sector aeroespacial, però també en els esports i l'oci, gràcies al seu bon comportament mecànic (comparable al de l'acer) i la seva baixa densitat.

Vegeu també

Referències

  1. Chung, Deborah D. L.. Composite Materials: Science and Applications (en anglès). Springer, 2010, p.1. ISBN 1848828306. 

Bibliografia

  • Pere Molera i Solà; Marc J. Anglada i Gomila (versió anglesa original: W.D. Callister); Introducción a la ciencia e ingeniería de los materiales, Llibre I, Edicions Reverté, 1995, ISBN 84-291-7253-X
  • Pere Molera i Solà; Marc J. Anglada i Gomila (versió anglesa original: W.D. Callister); Introducción a la ciencia e ingeniería de los materiales, Llibre II, Edicions Reverté, 1996, ISBN 84-291-7254-8
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Compòsit