Vés al contingut

Guerra Freda: diferència entre les revisions

Sense canvi de mida ,  fa 10 anys
m
mCap resum de modificació
El que diferencia la guerra freda de qualsevol contesa militar o diplomàtica anterior és que les dues superpotències enfrontades (els EUA i l'URSS) mai es van enfrontar directament utilitzant les seves forces armades una contra l'altra, sinó que van aprofitar (i fins i tot van provocar) conflictes regionals entre els seus aliats o tercers països no alineats. També van intervenir en aquests conflictes, ajudant a un dels dos bàndols mitjançant enviaments d'ajuda militar, suport econòmic, o suport polític de diferent tipus, depenent del país i la situació estratègica o política de la regió.
 
En ocasions molt puntuals, un dels contendents es va enfrontar directament contra un dels aliats de l'altre (EUA contra Vietnam del nord), però la pràctica habitual va ser que les dues potències recolzaren, guiant-se per afinitats ideològiques o interessos, a algun dels bàndols enfrontats en una guerra civil ([[guerra civil d'Angola]], [[guerraGuerra civilCivil gregaGrega]], etc.).
 
En la cronologia de la guerra freda hi ha punts de assenyalada tensió que van estar a punt de fer esclatar una Tercera Guerra Mundial. Aquests punts de màxima tensió van ser sempre apaivagats per ambdós bàndols mitjançant concessions mútues, davant l'amenaça d'un conflicte internacional que pogués desembocar en una guerra nuclear.
470

modificacions