Foneria tipogràfica: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Reemplaçament automàtic de text (- + )
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
Una ''' foneria tipogràfica ''' (també coneguda com '' type Foundry '' per influència anglosaxona) és una empresa que produeix o distribueix [[Font tipogràfica|fonts tipogràfiques]] o [[Família tipogràfica|famílies]] formades per conjunts de fonts que formen una col·lecció amb un disseny comú. Originàriament, aquestes empreses, com per exemple [[Linotype]], [[Monotype]] o [[Neufville (foneria tipogràfica)|Neufville]], produïen i comercialitzaven tipus en metall i fusta, així com matrius per [[màquina d'escriure|màquines d'escriure]]. Avui dia, a causa de l'obsolescència d'aquests processos mecànics, es recorre als tipus de lletra digitals, creades per [[tipògraf]]s i dissenyadors de tipografies, els quals poden ser independents o '' [[freelance]] '' de la pròpia empresa dissenyadora. Aquestes empreses, normalment també creen tipus de lletres per encàrrec o personalitzats.
Una ''' foneria tipogràfica ''' (també coneguda com '' type Foundry '' per influència anglosaxona) és una empresa que produeix o distribueix [[Família tipogràfica|famílies tipogràfiques]] formades per conjunts de fonts que formen una col·lecció amb un disseny comú. Originàriament, aquestes empreses, com per exemple [[Linotype]], [[Monotype]] o [[Neufville (foneria tipogràfica)|Neufville]], produïen i comercialitzaven tipus en metall i fusta, així com matrius per [[màquina d'escriure|màquines d'escriure]]. Avui dia, a causa de l'obsolescència d'aquests processos mecànics, es recorre als tipus de lletra digitals, creades per [[tipògraf]]s i dissenyadors de tipografies, els quals poden ser independents o '' [[freelance]] '' de la pròpia empresa dissenyadora. Aquestes empreses, normalment també creen tipus de lletres per encàrrec o personalitzats.


== Grans empreses ==
== Grans empreses ==

Revisió del 13:10, 2 jul 2012

Una foneria tipogràfica (també coneguda com type Foundry per influència anglosaxona) és una empresa que produeix o distribueix famílies tipogràfiques formades per conjunts de fonts que formen una col·lecció amb un disseny comú. Originàriament, aquestes empreses, com per exemple Linotype, Monotype o Neufville, produïen i comercialitzaven tipus en metall i fusta, així com matrius per màquines d'escriure. Avui dia, a causa de l'obsolescència d'aquests processos mecànics, es recorre als tipus de lletra digitals, creades per tipògrafs i dissenyadors de tipografies, els quals poden ser independents o freelance de la pròpia empresa dissenyadora. Aquestes empreses, normalment també creen tipus de lletres per encàrrec o personalitzats.

Grans empreses

Enllaços externs