Margarida de Savoia (1851-1926): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Reemplaçament automàtic de text (- + )
m r2.7.3) (Robot afegeix: ro:Margareta de Savoia
Línia 37: Línia 37:
[[pl:Małgorzata Sabaudzka]]
[[pl:Małgorzata Sabaudzka]]
[[pt:Margarida de Saboia, rainha de Itália]]
[[pt:Margarida de Saboia, rainha de Itália]]
[[ro:Margareta de Savoia]]
[[ru:Маргарита Савойская (королева)]]
[[ru:Маргарита Савойская (королева)]]
[[simple:Margherita of Savoy]]
[[simple:Margherita of Savoy]]

Revisió del 15:06, 6 jul 2012

La princesa Margarida de Savoia-Gènova.

Margarida de Savoia-Gènova ( Torí, Regne de Sardenya-Piemont 1851 - Roma, Regne d'Itàlia 1926 fou una princesa de Savoia amb el tractament d'altesa reial. Esdevingué reina consort d'Itàlia pel seu casament amb Humbert I d'Itàlia.

Orígens familiars

Va néixer el 20 de novembre de 1851 a la ciutat de Torí, capital en aquells moments del Regne de Sardenya-Piemont, filla del príncep Ferran de Savoia-Gènova i de la princesa Elisabet de Saxònia. Era, per tant, néta del rei Carles Albert I de Sardenya i de l'arxiduquessa Maria Teresa d'Àustria-Toscana per part de pare, i per part de mare pertanyia a la Casa de Wettin, essent néta del rei Joan I de Saxònia i de la princesa Amàlia de Baviera. Fou germana de Tomàs de Savoia-Gènova.

Núpcies i descendents

Es casà el 21 d'abril de 1868 a la ciutat de Torí amb el príncep i futur rei Humbert I d'Itàlia, fill del rei Víctor Manuel II d'Itàlia i de l'arxiduquessa Adelaida d'Àustria. D'aquesta unió en nasqué un únic fill:

Vida social

Participà en moltíssimes activitats culturals italianes entre les quals destaca la fundació de la Casa di Dante o la Società del Quarteto. També fou benefactora de societats com la Creu Roja italiana. Apassionada de les joies amassà una important col·lecció de peces.

La popular pizza Margarida rebé l'esmentat nom en honor de la reina d'Itàlia i és feta amb els colors de la bandera italiana - el vermell de la tomaca, el verd de l'orenga i el blanc del formatge -.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Margarida de Savoia (1851-1926)