Buto: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: lt:Buto
Cap resum de modificació
Línia 9: Línia 9:


[[Categoria:Llocs del Baix Egipte]]
[[Categoria:Llocs del Baix Egipte]]
[[Categoria:Ciutats de l'Antic Egipte]]


[[ar:بوتو (مدينة)]]
[[ar:بوتو (مدينة)]]

Revisió del 18:19, 29 jul 2012

Buto (egipci antic Per-Wadjet, àrab Tell al-Farain) és el nom grec d'una ciutat de l'Antic Egipte situada a la part occidental del Delta. Un llogaret proper a la ciutat actual àrab encara es diu Buto. Es creu que es va formar per la unió de les ciutat de Pe i de Dep que tenien per deus a Horus (deu falcó) i Wadjet (deessa cobra) respectivament i van donar origen a Per-Wadjet

Va exercir l'hegemonia durant el període de la cultura de Maadi, que a Buto encara continuava el 3500 aC mentre a la resta del Delta ja estava casi be acabat. Vers el 3150 aC es suposa que encapçalava el Baix Egipte contra l'hegemonia de l'Alt Egipte, i encara conservava trets característics propis. A partir d'aquesta data es produeix una unificació cultural i política i Buto passa a ser ciutat de segon ordre, dins el nomós VI (Muntanya del Brau) o del VII (arpó de l'oest) però encara conserva importància al menys fins a la tercera dinastia, i tenia un palau reial anomenat Hwt Pe Hor, construït durant la primera dinastia. Al Imperi mitjà i al Imperi Nou fou només una vila de tercer ordre, si be sembla haver estat un centre religiós que fou famós durant el període persa pels seus oracles. Encara estava habitada durant el període romà.

Fou identificada com l'antiga Buto pel Flinders Petrie el 1888 i va ser excavada el 1904 i als anys seixanta i vuitanta.

Avui només queden unes ruïnes amb les restes de dues ciutats i un temple.