Microbiologia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.2) (Robot afegeix: pnb:مائکروبیالوجی
Línia 69: Línia 69:
[[ko:미생물학]]
[[ko:미생물학]]
[[ku:Hûrjînewerzanist]]
[[ku:Hûrjînewerzanist]]
[[ky:Микробиология]]
[[la:Microbiologia]]
[[la:Microbiologia]]
[[lt:Mikrobiologija]]
[[lt:Mikrobiologija]]

Revisió del 18:03, 1 ago 2012

Cultius de microorganismes.

La microbiologia (del grec "μικρός" = xicotet i "βιολογία" = estudi de la vida) és l'estudi dels microorganismes, incloent-hi els virus, procariotes i eucariotes simples. En l'actualitat, quasi tot el treball fet en microbiologia és realitzat per mètodes bioquímics i genètics. També es relaciona amb branques de la medicina com la patologia, la immunologia i l'epidemiologia, ja que hi ha microorganismes que són patògens.

Aquesta ciència ha fet contribucions fonamentals a la biologia i a la medicina, especialment als camps de la bioquímica, la genètica i la biologia cel·lular. Els microbis tenen moltes característiques que els fan organismes ideals per a l'experimentació (vegeu també bioètica):

  • Són xicotets, per la qual cosa no consumeixen molts recursos.
  • Alguns tenen temps de generació generalment molt curts (el temps necessari per a la divisió d'una cèl·lula procariota en dos en condicions òptimes és ~30 minuts per a Escherichia coli, però pot ser de dies o fins i tot setmanes per a Mycobacterium tuberculosis).
  • Les cèl·lules poden sobreviure fàcilment separades d'altres cèl·lules.
  • Els eucariotes unicel·lulars es reprodueixen per divisió mitòtica i els procariotes mitjançant fissió binària. Açò permet la propagació de poblacions clòniques genèticament iguals.
  • Poden romandre congelats per grans períodes de temps. Encara i quan el 90% de les cèl·lules moren en el procés de congelació, hi ha milions de cèl·lules en cada mil·lilitre de líquid de cultiu.

L'extensiva caracterització de microbis ha permès que aquests siguen usats en la indústria com a eines experimentals en diferents branques de la bioenginyeria.

Referències

1. Madigan M.T., Martinko J.M., Dunlap P-V., Clark D.P. 2009. Brock. Biología de los microorganismos. Pearson Educación, Madrid, pp. 1296

Vegeu també

Plantilla:Enllaç AD