Jacinta i Francisco Marto: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: fr:Francisco Marto
Línia 55: Línia 55:
[[de:Francisco Marto]]
[[de:Francisco Marto]]
[[es:Francisco Marto]]
[[es:Francisco Marto]]
[[fr:Francisco Marto]]
[[hr:Francisco Marto]]
[[hr:Francisco Marto]]
[[it:Francisco Marto]]
[[it:Francisco Marto]]

Revisió del 10:38, 5 ago 2012

Infotaula de personaBeat Francesc Marto
Components
Grupduet de germans Modifica el valor a Wikidata
Jacinta Marto (Fàtima, 5 març 1910 - Lisboa, 20 febrer 1920). Pastora d'ovelles. Santa (20 de febrer)
Francisco Marto (Fàtima, 11 juny 1908 - Fàtima, 4 abril 1919). Pastora d'ovelles. Santa (4 d'abril) Modifica el valor a Wikidata
Festivitat4 d'abril
IconografiaNen pregant davant la Mare de Déu de Fàtima

Francisco Marto (Aljustrel, Portugal, 11 de juny de 1908 - Fàtima, 4 d'abril de 1919) fou un nen, un dels tres vidents de la Mare de Déu de Fàtima en les aparicions de 1917. Ha estat beatificat per l'Església Catòlica Romana.

Biografia

Fill d'Olímpia i Manuel Marto, família humil de pastors, era un nen tranquil a qui agradava la música, tal com recordava la seva cosina a les seves memòries. El 13 de maig de 1917, mentre pasturava les ovelles a Cova da Iria (prop de Fàtima, Ourem) amb la seva germana Jacinta i la seva cosina Lucia dos Santos, se'ls aparegué la Mare de Déu i els revelà tres secrets, coneguts com a Misteris de Fàtima. L'aparició es repetí els dies 13 de cada mes durant juny, juliol i setembre, i el 19 d'agost; el dia 13 d'octubre hi tingué lloc el Miracle del Sol, presenciat per 70.000 persones.

En el transcurs de les aparicions, el comportament de Jacint canvià, i es lliurà a la pregària, que preferia fer en solitud, "per consolar Jesús pels pecats del món". A més, com la seva germana, va començar a fer penitències i dejunis d'amagat, la qual cosa podria haver afeblit la seva salut. Les revelacions marianes deien que Francisco i Jacinta moririen aviat, mentre que Lucia romandria viva com a testimoni durant molt de temps: efectivament, els germans moriren poc després a conseqüència d'una epidèmia de grip, i Lucia morí en 2005, als 98 anys. Jacinto emmalaltí el desembre de 1918 i morí el 4 d'abril següent a casa seva.

El 13 de maig de 2000 fou beatificat per Joan Pau II.

Bibliografia