Mimas (satèl·lit): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.2) (Robot afegeix: hy:Միմաս (արբանյակ)
m r2.7.3) (Robot modifica: af:Mimas (maan)
Línia 13: Línia 13:
[[Categoria:Satèl·lits de Saturn]]
[[Categoria:Satèl·lits de Saturn]]


[[af:Mimas (natuurlike satelliet)]]
[[af:Mimas (maan)]]
[[ar:ميماس (قمر)]]
[[ar:ميماس (قمر)]]
[[be:Мімас, спадарожнік]]
[[be:Мімас, спадарожнік]]

Revisió del 09:47, 10 ago 2012

Mimes amb el cràter Herschel
Mimes amb el cràter Herschel

Mimas és una lluna de Saturn, descoberta en 1789 per William Herschel i denominada en aquell moment com a Saturn I per ser el satèl·lit més intern de Saturn dels descoberts per Herschel. El nom posterior, Mimas, prové de la mitologia grega, sent Mimas un dels titans, fill de Gaia.

Mimas és un cos gelat de baixa densitat, 1,19 g/cm3, pel que està possiblement constituït en la seva major part per gel d'aigua amb una petita concentració de materials més pesats. Té un diàmetre d'uns 380 quilòmetres i la seva superfície, altament craterizada, presenta un enorme cràter d'impacte de 130 km de diàmetre anomenat Herschel. L'impacte que va produir el cràter va generar fractures tan importants que es poden veure en el costat oposat. Possiblement un impacte lleugerament més energètic podria destruir un cos de la grandària de Mimas.

Este satèl·lit no és un cos esfèric al ser deformat per les fortes forces de marea produïdes per Saturn. Aquestes forces retenen a Mimas en rotació síncrona, és a dir, el seu període de rotació és igual que el seu període orbital al voltant de Saturn. Esta òrbita té un semieix major de tan sols 185.520 km, unes tres vegades el radi del planeta, contribuint a la intensitat de les forces de marea.

La missió Cassini tenia programat un vol pròxim de Mimes l'1 d'agost de 2005.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mimas