Diferència entre revisions de la pàgina «Fortunato Depero»

Salta a la navegació Salta a la cerca
35 octets eliminats ,  fa 9 anys
cap resum d'edició
m
Per la ciutat de Rovereto son anys difícils, perquè encara estan sota el domini austríac, hi ha molts moviments anexionistes vers Itàlia. Al 1908 prova la seva inscripció a l'[[Acadèmia de Belles Arts de Viena]], però va ser rebutjat, així al 1910 se'n va a treballar a [[Torí]] com a decorador a la Exposició Internacional. Al seu retorn a Rovereto treballa per un picapedrer, ocupant-se de fer lapides funeràries. Depero, es queda molt atret per l'escultura, cosa que caracteritzarà la seva obra futura. Aquesta passió seva per les arts plàstiques la retrobarem en la seva pintura, "prepotentment" volumètrica i massissa, però es convenient recordar que al seu inici Depero es presentava com a escultor.
 
A la '''llibreria Giovannini''' exposa dos cops (1911 i 1913) alguna de les seves obres. També al 1913 publica el seu primer llibre, "Spezzature", un recull de poesia i pensaments il•lustrats amb dibuixos. Al desembre del 1913 es queda molt impressionat per l'exposició d‘ [[Umberto Boccioni]] a [[Roma]], on coneix molts dels seus “ídols”, com [[Giacomo Balla]] i [[Filippo Tommaso Marinetti]]. Per mitjà del [[galerista Sprovieri]] aconsegueix exposar, sempre a Roma, a l'"Esposizione Libera [[Futurisme|Futurista]] Internazionale", (la primera exposició del [[Futurisme]]) a la primavera del 1914, on es compararà amb noms ja prestigiosos.
 
Torna al [[Trentino]] per preparar una exposició a [[Trento]], però li comuniquen l'inici de la [[Primera Guerra Mundial]], per això es trasllada a Roma. Es alumne de Giacomo Balla i aconsegueix entrar en el cercle del primer grup futurista. Al 1915 junt a Balla signa un manifest que serà fonamental: "Ricostruzione Futurista dell'universo", on Balla i Depero s'autoproclamen abstractes futuristes amb una lloança a l' univers, acolorit i brillant.
Sempre durant l’estada a Capri crea els seus primers "arazzi" futuristes, in realitat mosaics de draps de colors. Son aquests, els primers exemples de la transmigració de les seves invencions teatrals. Els seus autòmats i titelles es convertiran, de fet, amb el seu “leitmotiv”, non sols sobre draps sinó també en les seves pintures, com un motiu dominant que anirà definint allò que avui es possible definir com “l’estil Depero”.
 
Després d’una estada a [[Viareggio]] al 1918, Depero exposa a [[Milà]] al 1919, a la '''galeria Moretti''', on Filippo Tommaso Marinetti reuneix el millor del Futurisme de la postguerra per rellançar el moviment.
Després de molt temps Depero retorna també a Rovereto, trobant-la destruïda per la guerra.
 
Entre 1924 i 1928 Depero treballa amb moltes empreses, entre elles l<nowiki>'</nowiki>''Alberti'', la ''Schering'' i la ja citada ''Campari'' realizant per aquesta ultima centenars de projectes publicitàries.
És convenient precisar que la relació que tenia Depero amb els anuncis va ser molt especial. Si en general la publicitat era molt ben vista pels Futuristes, i també, considerada "art nova del món modern", Depero en particular va ser qui la va recolzar amb major força fins a convertir-se en el més valorat cartellista publicitari dins dels Futuristes. Anys més tard, trobarà la manera de condensar el seu punt de vista amb el '''"Manifesto dell'arte pubblicitaria"'''.
 
=== De Rovereto a Nova York ===
Mentre al 1955 polemitza amb la Biennal de Venècia, acusant-la de censurar-lo a ell i al Futurisme després del 1916, publicant un fulletó (“Antibiennale”) on contesta i anticipa les tendències de les futures crítiques que es faran sobre el Futurisme, en els anys posteriors.
 
Al 1957 comença a enllestir, a Rovereto, la '''Galeria-Museu Depero''' dedicada a la seva obra, que veurà inaugurada dos anys més tard, al 1959.
 
Fortunato Depero mor a Rovereto el 29 de novembre del 1960.
== Reconeixements ==
 
Al 1965 se li dedica una retrospectiva en l’àmbit de la '''IX Quadriennale di Roma'''.
 
A partir del primers anys setanta ha començat la seva revalorització, no tant sols dels darrers anys, sinó també amb la superació dels molts prejudicis del conegut com a “segon Futurisme” (considerat com filofeixista i ''menor'' respecta al ''primer'' Futurisme), on la totalitat de la seva obra ha estat inclosa.
 
Al 17 de gener de 2009, després d’una restauració, la '''Casa d’Arted'Arte Futurista Depero''', ha reobert com a seu del museu '''MART''' de Rovereto. Al seu interior es conserven algunes de les obres mestres de Fortunato Depero.
La Casa d’Art Futurista Depero, es també seu d’exposicions temporals dedicades a artistes del segle XX, que hagin estat influenciats per la recerca artística de Depero, com Tulio Cralli o Alessandro Mendini.
 
== La Tècnica ==
 
Depero al començament feia els seus esbossos amb materials pobres (fils metàl•licsmetàl·lics, vidre, cartró, papers fins) que contenien el somni d’una obra total, capaç d’incloure tots els llenguatges de la recerca artística, des de la pintura a l’escultura, i de la musica a la arquitectura, construits amb mecanismes capaços de fer-los moure com conjunts plàstics complexes, d’acord amb la teoria expressada al manifest de “'''Ricostruzione Futurista dell’Universo'''”, per després sorgir dins la moda, començant a utilitzar teixits estampats amb l’art óptic, sobre la base de blancs i negres en retícules geomètriques, o del [[pop art]], utilizant també colors brillants per produir les seves acolorides armilles (''panciotti'') .
 
== Referències ==
* [http://www.mart.trento.it/ MART] - web del MART (Museo d'Arte Moderna e Contemporanea di Trento e Rovereto)
* [http://it.wikipedia.org/wiki/ Museo Depero] - Lloc de la "Casa d'Arte Futurista Depero", una de les seus del MART
* [http://it.wikipedia.org/wiki/Collezione Verzocchi] - Galeria Verzocchi (forma part de la '''pinacoteca civica di Forlì''')
* [http://www.cultura.comune.forli.fc.it/servizi/menu/dinamica.aspx?idArea=17262&idCat=17266&ID=17266&TipoElemento=categoria/ Pinacoteca Civica di Forlì] - web de la Pinacoteca Civica di Forlì
34.121

modificacions

Menú de navegació