Temps universal coordinat: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.2) (Robot afegeix: gn:Ára pavẽ omohendava
Línia 118: Línia 118:
[[sv:Koordinerad universell tid]]
[[sv:Koordinerad universell tid]]
[[sw:Muda sanifu wa dunia]]
[[sw:Muda sanifu wa dunia]]
[[ta:ஒருங்கிணைக்கப்பட்ட சர்வதேச நேரம்]]
[[ta:ஒருங்கிணைந்த அனைத்துலக நேரம்]]
[[tg:Вақти Ҳамоҳангсозии Ҷаҳонӣ]]
[[tg:Вақти Ҳамоҳангсозии Ҷаҳонӣ]]
[[th:เวลาสากลเชิงพิกัด]]
[[th:เวลาสากลเชิงพิกัด]]

Revisió del 18:14, 12 ago 2012

El temps universal coordinat o UTC, també conegut com a temps civil, és la zona horària de referència respecte de la qual es calculen totes les hores corresponents a les altres zones horàries del món. És el successor del GMT (Greenwich Mean Time: Temps mitjà de l'Observatori Reial de Greenwich, a Londres) encara que col·loquialment algunes vegades se l'anomena així. La nova denominació fou creada per eliminar la inclusió d'una localització específica en un estàndard internacional, així com per basar la mesura del temps en els estàndards atòmics, més que en els celestes.

A diferència del GMT, l'UTC no es defineix pel sol o els estels, sinó que es mesura per rellotges atòmics. Atès que la rotació de la Terra s'alenteix, s'endarrereix respecte del temps atòmic. L'UTC se sincronitza amb el dia i la nit de UT1, se li afegeixen o resten segons de salt (leap seconds) a finals de juny i de desembre. La posada en circulació dels segons de salt ve determinada pel Servei Internacional de Rotació de la Terra, d'acord amb les seves mesures de la rotació de la Terra.

Hora a Internet

L'UTC és el sistema de temps emprat per molts estàndards d'Internet i de la World Wide Web. Ben mirat, el mateix servidor de la Viquipèdia utilitza UTC com a base per a la seva llista d'actualitzacions d'articles.

Els territoris l'hora dels quals coincideix amb la UTC són: Burkina Faso, Costa d'Ivori, Gàmbia, Ghana, República de Guinea, Guinea Bissau, Islàndia, Libèria, Mali, Mauritània, Marroc, Santa Helena, São Tomé i Príncipe, Senegal, Sierra Leone, Togo, Illes Fèroe (Dinamarca), Illes Canàries (Espanya), Irlanda, Portugal i el Regne Unit.

MET - hora central mediterrània

Per contra, els Països Catalans són dins l'anomenada Central European Time (també anomenada MET - Middle European Time). Com que es canvia l'hora dues vegades l'any (s'avança una hora a la primavera i s'endarrereix a la tardor), a l'estiu, el fus horari equival a UTC+2 (CEST), mentre que a l'hivern equival a UTC+1. Així, per exemple, quan a l'estiu són les 13:00 UTC, als Països Catalans són les 15:00 (UTC+2), i quan a l'hivern són les 9:00 UTC, són les 10:00 (UTC+1).

Vegeu també

Enllaços externs

En carregar aquesta plana, és divendres, 29-03-2024 13:04 en UTC.
(vegeu W3C Date and Time Formats)