Batalla de Borodinó: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.3) (Robot afegeix: eo:Batalo de Borodino
m Robot afegeix: hr:Bitka kod Borodina
Línia 51: Línia 51:
[[fr:Bataille de la Moskova]]
[[fr:Bataille de la Moskova]]
[[he:קרב בורודינו]]
[[he:קרב בורודינו]]
[[hr:Bitka kod Borodina]]
[[hu:Borogyinói csata]]
[[hu:Borogyinói csata]]
[[hy:Բորոդինոյի ճակատամարտ]]
[[hy:Բորոդինոյի ճակատամարտ]]

Revisió del 17:44, 15 ago 2012

Infotaula de conflicte militarBatalla de Borodinó
Guerres Napoleòniques
La batalla de Borodino per Louis Lejeune
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data7 de setembre de 1812
Coordenades55° 31′ 00″ N, 35° 49′ 00″ E / 55.516666666667°N,35.816666666667°E / 55.516666666667; 35.816666666667
LlocBorodino
EstatRússia Modifica el valor a Wikidata
ResultatVictòria tàctica francesa
OperacióInvasió francesa de Rússia
Bàndols
França Imperi Francès Rússia Imperi rus
Comandants
França Napoleó Bonaparte Rússia Mikhail Kutuzov
Forces
130.000 homes 120.000 homes

La Batalla de Borodino (en rus: Бородинское сражение, Borodinskoe srazhenie; en francès: Bataille de la Moskova) del 7 de setembre de 1812 va ser el més gran i sagnant combat d'un sol dia durant la invasió francesa de Rússia i de totes les guerres napoleòniques. Hi lluitaren més de 250.000 soldats i hi hagueren 70.000 víctimes. La Gran Armée francesa sota l'emperador Napoleó I va atacar l'Exèrcit Imperial Rus del general Mikhaïl Kutuzov prop del llogaret de Borodino, a l'oest de la ciutat de Mozhaysk, capturant les principals posicions en el camp de batalla, però no va poder destruir a l'exèrcit rus tot i les fortes pèrdues ocasionades. Aproximadament un terç dels soldats de Napoleó van ser morts o ferits, les pèrdues russes van ser també importants, però les seves víctimes van poder ser substituïdes per milícies i reservistes.

La batalla en va acabar amb l'exèrcit rus fora de posició. L'estat d'esgotament de les forces franceses i la falta d'informació sobre l'estat de l'exèrcit rus va portar a Napoleó a romandre en el camp de batalla amb el seu exèrcit en lloc de la perseguir l'enemic en retirada com havia passat en altres campanyes que s'havien dut a terme en el passat. La totalitat de la Guàrdia Imperial de Napoleó es trobava a la seva disposició i en negar-se a posar en pràctica l'acció , Napoleó va perdre una oportunitat singular per destruir a l'exèrcit rus. La batalla de Borodino va ser un punt decisiu en la campanya, ja que va ser l'última acció ofensiva lliurada per Napoleó a Rússia. En retirar-se, l'exèrcit rus conservà la seva força de combat, cosa que li permetria, a la llarga, expulsar els francesos del país.

Els informes històrics de la batalla difereixen notablement depenent de l'origen de les fonts, franceses o russes. La lluita de faccions entre els oficials d'alt rang dins de cada exèrcit també va donar lloc a versions contradictòries i desacords sobre el paper dels individus particulars.

Plantilla:Link GA Plantilla:Link GA