Tòrax (artròpodes): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: ro:Torace
m Robot afegeix: tl:Toraks
Línia 24: Línia 24:
[[ps:ټټر]]
[[ps:ټټر]]
[[ro:Torace]]
[[ro:Torace]]
[[tl:Toraks]]

Revisió del 16:28, 20 ago 2012

Dípter amb el tòrax taronja

El tòrax dels artròpodes és el tagma o regió del cos situat entre la cap i l'abdomen. El terme s'aplica als crustacis i insectes, malgrat que no són tagmes homòlegs. Amb freqüència, el cap i el tòrax es fusionen parcial o totalment per a formar el cefalotòrax, com passa en molts crustacis i quelicerats; en aquests, el terme apropiat per a designar-ho és prosoma. Els miriàpodes posseeixen el cos dividit en cap i tronc, de manera que no tenen tòrax diferenciat.

Hexàpodes

El tòrax dels insectes està integrat per tres metàmers o segments, denominats protòrax (primer segment), mesotòrax (segon segment) i metatòrax (tercer segment); en ell s'inserten tres parells de potes (una en cada segment) i dos parells d 'ales (mesotòrax i metatòrax).

Crustacis

Esquema del cos d'un malacostraci amb tots els segments toràcics lliures, de manera que el tòrax i el péreion són equivalents

La majoria de crustacis tenen un tòrax diferenciat, format per un nombre variable de segments; aquests segments es denominen toracòmers i els seus apèndixs toracòpodes. Amb freqüència, un o diversos segments del tòrax es fusionen amb el cap; el conjunt de segments toràcics lliures, no fusionats al cap, rep el nom de perèion; aquests segments són les pereionites o pereiòmers i els seus apèndixs respectius es coneixen amb el nom de pereiopodis. Només si tots els segments toràcics són lliures, el tòrax i el pèreion són termes equivalents.