Abu-Saïd Uthman I

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAbu-Saïd Uthman I
Nom original(ar) أبو سعيد عثمان بن يغمراسن Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Mort5 juny 1304 Modifica el valor a Wikidata
Tilimsen Modifica el valor a Wikidata
Governant Regne de Tlemcen
1283 – 1303
← Abu-Yahya I Yaghmuràssan ibn ZayyanAbu-Zayyan I → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar, governant Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaAbdalwadites Modifica el valor a Wikidata
FillsAbu-Zayyan I, Abu Hammu I Modifica el valor a Wikidata
PareAbu-Yahya I Yaghmuràssan ibn Zayyan Modifica el valor a Wikidata

Abu-Saïd Uthman (I) ibn Yaghmuràssan (àrab: أبو سعيد عثمان بن يغمراسن, Abū Saʿīd ʿUṯmān b. Yaḡmurāsan) o, més senzillament, Abu-Saïd Uthman I fou el segon emir independent dels abdalwadites o zayyànides de Tlemcen. Va succeir el seu pare Abu-Yahya I Yaghmuràssan ibn Zayyan quan va morir el 1283 sent proclamat i jurat el febrer del 1283.

Fou notable per les nombroses victòries aconseguides i les fortaleses i llocs que va sotmetre. Va derrotar i matar l'emir dels Banu Tudjin Ibn Abd al-Kaw i va conquerir Wenscheris i Médéa; als maghrawa (Awlad Mandil) els va arrabassar Mazouna, Ténès i Brechk i va obligar el seu emir Muhàmmad ibn Thàbit ibn Mandil a fugir per mar (1295); després va assetjar Bugia assolant els territoris de la rodalia i incendiant diversos pobles dependents d'aquesta ciutat; l'emir hàfsida de Tunis va considerar prudent enviar regals i demanar la pau. Després va perseguir als àrabs hilàlides als que va empaitar fins a Teghalim al Sàhara.

Però la lluita principal fou contra els marínides: Abu-Yaqub Yússuf an-Nàssir ibn Yaqub va iniciar cinc expedicions o campanyes contra Tlemcen; en les quatre primeres fou rebutjat però a la cinquena va arribar (1299) amb un exèrcit molt nombrós i va aconseguir apoderar-se de totes les fortaleses de l'emirat de Tlemcen, excepte aquesta mateix que fou assetjada; el sultà marínida va construir no gaire lluny una vila nova per servir mentre durava el setge, on va aixecar palaus, banys mesquites, mercats, i li va donar el nom de Tlemcen la Nova; el bloqueig de Tlemcen fou intens. Però durant el setge el fill del sultà, Abu Amir, en cooperació amb el visit Ibn Attu, van preparar una revolta; quan el sultà ho va saber va marxar a Marràqueix i va assetjar als dos rebels que van fugir i es van refugiar a Tlemcen; Abu-Saïd Uthman I els va acollir amb honors. Un temps després Abu Amir va aconseguir ser perdonat pel seu pare i va tornar amb aquest; Abu-Yaqub Yússuf llavors va demanar l'entrega del visir Ibn Attu, però el abdalwadita va refusar trair l'hospitalitat oferta.

Abu-Saïd Uthman I va morir a Tlemcen el 6 de juny de 1304, al cinquè anys de setge, d'una apoplexia mentre es banyava. El va succeir el seu fill Abu Zayyan I Muhammad ibn Abi Said Uthman ibn Yaghmuràssan Abu Zayyan

Precedit per:
Abu-Yahya I Yaghmuràssan
emir abdalwadita
1283-1304
Succeït per:
Abu-Zayyan I

Referències[modifica]