Acetat de vinil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicAcetat de vinil
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular86,037 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC₄H₆O₂ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
CC(=O)OC=C Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Propietat
Densitat0,93 g/cm³ (a 20 °C, líquid) Modifica el valor a Wikidata
Solubilitat2 g/100 g (aigua, 20 °C) Modifica el valor a Wikidata
Punt de fusió−93 °C
−100 °C
−93,2 °C Modifica el valor a Wikidata
Punt d'ebullició72 °C (a 760 Torr)
72,5 °C (a 101,325 kPa) Modifica el valor a Wikidata
Pressió de vapor83 mmHg (a 20 °C) Modifica el valor a Wikidata
Perill
Límit inferior d'explosivitat2,6 vol% Modifica el valor a Wikidata
Límit superior d'explosivitat13,4 vol% Modifica el valor a Wikidata
Límit d'exposició sostre15 mg/m³ (cap valor) Modifica el valor a Wikidata
Punt d'inflamabilitat18 °F Modifica el valor a Wikidata
NFPA 704: Standard System for the Identification of the Hazards of Materials for Emergency Response () Modifica el valor a Wikidata
Altres
líquid inflamable de la classe IB Modifica el valor a Wikidata

L'acetat de vinil és un compost orgànic, concretament un èster. La seva fórmula molecular o empírica és C 4 H 6 O 2 , i la seva fórmula molecular és CH 3 - COO - CH = CH 2 . L'acetat de vinil, també conegut com a VAM, és un líquid transparent i incolor. Té una aroma de fruites dolces i agradable, però la seva olor pot ser forta i irritant per a certes persones. És possible sentir fàcilment l'olor de l'acetat de vinil quan aquest compost es troba a concentracions en l'aire del voltant de 0,5 ppm (una part d'acetat de vinil en 2 milions de parts d'aire). Aquesta substància química s'evapora ràpidament en l'aire i es dissol fàcilment en l'aigua. És inflamable i pot inflamar-se per acció de la calor, d'espurnes o de flames.

L'acetat de vinil s'utilitza per produir altres substàncies químiques industrials (com els polímers d'acetat de polivinil i els copolímers d'etilè i acetat de vinil). Aquestes altres substàncies químiques s'utilitzen principalment per produir adhesius per a les indústries de l'embalatge i la construcció. També s'utilitzen per elaborar pintures, tèxtils i paper. L'Administració de Drogues i Aliments dels Estats Units d'Amèrica (FDA, per les sigles en anglès) ha determinat que l'acetat de vinil es pot utilitzar en forma segura com a revestiment o com a part del revestiment utilitzat en làmines plàstiques per a la presentació d'aliments i com a agent modificador del midó en els aliments.

L'acetat de vinil no es troba de manera natural en el medi ambient i s'hi incorpora a través de les fàbriques i plantes que el produeixen, utilitzen, emmagatzemen o eliminen.[1] Pot anar a parar als sòls, a l'aire i a l'aigua si es descarrega en abocadors o en altres llocs a l'ambient, on es degrada. La seva vida mitjana (el temps que triga la meitat de la substància química a degradar-se) és d'unes 8 hores a l'aire i 7 dies a l'aigua. No se sap quant de temps roman aquesta substància en els sòls.

Referències[modifica]

  1. Planta de producción de acetato de vinilo, Queralt Boixader, Cori Yuri Falconi, Joan Lladó, Emylin López, Patricia López,Marc Perís Miras https://ddd.uab.cat/record/148700

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Acetat de vinil

Vegeu també[modifica]