Adelaida I d'Alençon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAdelaida I d'Alençon
Biografia
Naixementc. 1026 Modifica el valor a Wikidata
Calvados Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 1090 Modifica el valor a Wikidata (63/64 anys)
Activitat
Ocupaciófeudatària Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolComtessa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia normanda Modifica el valor a Wikidata
CònjugeEnguerrand II de Ponthieu
Lambert de Boulogne (1053 (Gregorià)–)
Eudes de Xampanya (1060 (Gregorià)–) Modifica el valor a Wikidata
FillsJudith de Lens
 ( Lambert de Boulogne)
Esteve d'Aumale
 ( Eudes de Xampanya)
Adeliza d'Aumale (en) Tradueix
 ( Enguerrand II de Ponthieu)
Helissende de Ponthieu (en) Tradueix
 ( Enguerrand II de Ponthieu) Modifica el valor a Wikidata
ParesRobert I de Normandia Modifica el valor a Wikidata  i Arlette de Falaise Modifica el valor a Wikidata
GermansGuillem I d'Anglaterra Modifica el valor a Wikidata

Adelaida, Adela o Aelis de Normandia, Adelaida I d'Alençon o Adelaida de Normandia (cap a 1026 - cap a 1090) fou germanastra de Guillem el Conqueridor, va ser comtessa d'Aumâle de ple dret i abans va estar casada amb el senyor d'Aumâle.

Biografia[modifica]

Els seus pares no són coneguts amb certesa. Era potser la filla de Robert el Magnífic, duc de Normandia i d'una dona desconeguda[1][2] o potser filla del duc Robert i d'Arlette,[2] o inclús filla d'Arlette i d'Herluí de Conteville.[3]

Es va casar en primeres noces Enguerrand II, comte de Ponthieu i senyor d'Aumale. Aquest últim va ajudar el seu cunyat Guillem d'Arques, que s'havia revoltat contra el duc de Normandia, i fou mort el 25 d'octubre de 1053 en un enfrontament a Saint-Aubin-sur-Scie. D'aquest primer matrimoni naixeren dues noies.

El duc Guillem va confiscar la terra d'Aumale la qual va erigir en comtat i el va donar a Adelaida que suposadament era la seva mitja germana. Adelaida es va casar de nou amb Lambert de Boulogne[4] comte de Lens, germà del comte Eustaqui II de Boulogne. Lambert va morir poc després, el 1054, en un combat lliurat a Phalempin durant el setge de Lilla (1054) per l'emperador Enric III contra Balduí V, comte de Flandes.[5]

Alguns anys més tard, Eudes II († 1115), comte de Troyes i de Meaux, va matar un noble xampanyès i es va refugiar a la cort de Normandia. El seu oncle Teobald III de Blois va aprofitar per apoderar-se dels seus comtats xampanyesos. Guillem el va casar amb la seva germanastra Adelaida.

Es casà en primers casaments amb Enguerrand II, comte de Ponthieu i senyor d'Aumale. Van tenir a: Adelaida, citada el 1098; i Elisenda, casada abans de 1091 amb Hug II de Campdavaine, comte de Saint Pol

En segones noces es va casar amb Lambert de Boulogne, comte de Lens, fill d'Eustaqui I de Boulogne. Van tenir una filla: Judit, casada el 1070 amb Waltheof, comte de Huntingdon.

En terceres noces, es va casar amb Eudes II de Meaux i Troyes dit Eudes de Blois (mort el 1115), Comte de Troyes i de Meaux. Van tenir un fill: Esteve (mort el 1127), comte d'Aumale.

Referències[modifica]

  1. La crònica de Robert de Thorigny precisa clarament que Aelis no és la noia d'Arlette de Falaise.
  2. 2,0 2,1 David C. Douglas William the Conqueror, University of California Press, 1964, pàg. 381.
  3. David Bates, «Odo, earl of Kent (de. 1097) », Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004.
  4. . Al contrari del seu germà, que havia sostingut Guillem d'Arques, Lambert havia continuat sent fidel a Balduí V de Flandes, sogre de Guillem. Aquesta segona aliança va servir probablement per reforçar els vincles entre Normandia i Flandes.
  5. Pierre Bauduin ibid, pàg. 313

Bibliografia[modifica]

  • Pierre Bauduin, La Première Normandie (Xe-XIe siècles)